Skubaniec
- ciasto:
- 1\2 kg mąki
- 1 margaryna
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- beza:
- 5 białek
- 3\4 szkl. cukru
- szczypta soli
- wszystkie składniki ubić
- dodatkowo
- 1 kg jabłek startych na tarce
- cynamon
Wszystkie składniki na ciasto kruche (oprócz kakao) zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki. Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach. bloghttp://aniolywkuchni.blogspot.com/
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze