Skrzydełka kurczaka w pikantnym sosie

Obraz

Składniki

  • 12 skrzydełek
  • 1/2szklanki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 dymki
  • pieprz, chili
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • tarty imbir do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy wymieszany z ? szklanki wody, włożyć skrzydełka, ugotować na pół miękko, odcedzić wywar. Przygotować marynatę mieszając składniki. Skrzydełka polać marynatą, wymieszać, odstawić na 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos. Wywar pozostały po obgotowaniu skrzydełek doprowadzić do wrzenia, przyprawić pikantnie, dodać posiekaną drobno dymkę, powoli gotować. Obsączyć skrzydełka z nadmiaru marynaty. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim skrzydełka aż zmiękną. Smak sosu skorygować marynatą pozostałą z marynowania skrzydełek, zagęścić mąką kukurydzianą rozmieszaną z wodą. Usmażone skrzydełka polać sosem i podawać.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne