Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną z sosem słodko-ostrym
Dania kuchni francuskiej niesłusznie kojarzone są tylko z żabimi udkami i ślimakami. Poza wyrafinowanymi daniami oferuje też proste i smaczne dania. Zuzia Harapkiewicz i Karol Labuda, mali kucharze z programu "MasterChef Junio" przygotowali kilka propozycji.
Dania kuchni francuskiej niesłusznie kojarzone są tylko z żabimi udkami i ślimakami. Poza wyrafinowanymi smakami oferuje też proste i smaczne dania. Zuzia Harapkiewicz i Karol Labuda, mali kucharze z programu "MasterChef Junior" przygotowali kilka propozycji potraw prosto z Francji.
Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami i cynamonem
Składniki:
100 g cukru trzcinowego
1,5 szklanka wody 4 średniej wielkości papryczek chili
3 ząbki czosnku
świeży imbir
50 ml białego octu
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
6-10 skrzydełka
250 g kaszy jaglanej
2 l mleka
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
150 ml śmietany 18 proc. gęstej
1 główka selera
1 laska wanilii
100 g masła
olej
Przygotowanie:
Pozbawić skrzydełka kości, przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na mleku kaszę jaglaną. Po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać cynamon, rodzynki, orzechy laskowe, śmietanę i całość wymieszać. Skrzydełka faszerować kaszą, smażyć na mocno nagrzanym oleju, smażyć przez ok. 2-3 min. na jednej stronie. Po usmażeniu przełożyć do rękawa pieczeniowego i piec w 190 C, w termoobiegu przez ok. 20-30 min.
Puree z selera i wanilii
Selera obrać i umyć, gotować na mleku. Po ugotowaniu selera blendować z masłem, ziarenkami wanilii, solą i pieprzem.
Sos słodko-ostry
Do garnka wsypać cukier i zalać wodą, gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Kroić bardzo drobno chili, czosnek i imbir, dodać do wody z cukrem i gotować przez ok. 10-15 min. Po 15 min. dodać sok z limonki i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zagęścić wodą i mąką, jeszcze gotować 5 min.