Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną z sosem słodko-ostrym

Dania kuchni francuskiej niesłusznie kojarzone są tylko z żabimi udkami i ślimakami. Poza wyrafinowanymi daniami oferuje też proste i smaczne dania. Zuzia Harapkiewicz i Karol Labuda, mali kucharze z programu "MasterChef Junio" przygotowali kilka propozycji.

Dania kuchni francuskiej niesłusznie kojarzone są tylko z żabimi udkami i ślimakami. Poza wyrafinowanymi smakami oferuje też proste i smaczne dania. Zuzia Harapkiewicz i Karol Labuda, mali kucharze z programu "MasterChef Junior" przygotowali kilka propozycji potraw prosto z Francji.

W ich menu znalazły się przegrzebki z sosem winno-maślanym, purée selerowo-waniliowe, skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami i orzechami, a na deser crème brûlée z sosem malinowo-miodowo-miętowym oraz krem cytrynowy.

Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami i cynamonem

Składniki:

100 g cukru trzcinowego
1,5 szklanka wody 4 średniej wielkości papryczek chili
3 ząbki czosnku
świeży imbir
50 ml białego octu
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
6-10 skrzydełka
250 g kaszy jaglanej
2 l mleka
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
150 ml śmietany 18 proc. gęstej
1 główka selera
1 laska wanilii
100 g masła
olej

Przygotowanie:
Pozbawić skrzydełka kości, przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na mleku kaszę jaglaną. Po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać cynamon, rodzynki, orzechy laskowe, śmietanę i całość wymieszać. Skrzydełka faszerować kaszą, smażyć na mocno nagrzanym oleju, smażyć przez ok. 2-3 min. na jednej stronie. Po usmażeniu przełożyć do rękawa pieczeniowego i piec w 190 C, w termoobiegu przez ok. 20-30 min.

Puree z selera i wanilii
Selera obrać i umyć, gotować na mleku. Po ugotowaniu selera blendować z masłem, ziarenkami wanilii, solą i pieprzem.

Sos słodko-ostry
Do garnka wsypać cukier i zalać wodą, gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Kroić bardzo drobno chili, czosnek i imbir, dodać do wody z cukrem i gotować przez ok. 10-15 min. Po 15 min. dodać sok z limonki i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zagęścić wodą i mąką, jeszcze gotować 5 min.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm