Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną z sosem słodko-ostrym

Dania kuchni francuskiej niesłusznie kojarzone są tylko z żabimi udkami i ślimakami. Poza wyrafinowanymi daniami oferuje też proste i smaczne dania. Zuzia Harapkiewicz i Karol Labuda, mali kucharze z programu "MasterChef Junio" przygotowali kilka propozycji.

Dania kuchni francuskiej niesłusznie kojarzone są tylko z żabimi udkami i ślimakami. Poza wyrafinowanymi smakami oferuje też proste i smaczne dania. Zuzia Harapkiewicz i Karol Labuda, mali kucharze z programu "MasterChef Junior" przygotowali kilka propozycji potraw prosto z Francji.

W ich menu znalazły się przegrzebki z sosem winno-maślanym, purée selerowo-waniliowe, skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami i orzechami, a na deser crème brûlée z sosem malinowo-miodowo-miętowym oraz krem cytrynowy.

Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami i cynamonem

Składniki:

100 g cukru trzcinowego
1,5 szklanka wody 4 średniej wielkości papryczek chili
3 ząbki czosnku
świeży imbir
50 ml białego octu
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
6-10 skrzydełka
250 g kaszy jaglanej
2 l mleka
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
150 ml śmietany 18 proc. gęstej
1 główka selera
1 laska wanilii
100 g masła
olej

Przygotowanie:
Pozbawić skrzydełka kości, przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na mleku kaszę jaglaną. Po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać cynamon, rodzynki, orzechy laskowe, śmietanę i całość wymieszać. Skrzydełka faszerować kaszą, smażyć na mocno nagrzanym oleju, smażyć przez ok. 2-3 min. na jednej stronie. Po usmażeniu przełożyć do rękawa pieczeniowego i piec w 190 C, w termoobiegu przez ok. 20-30 min.

Puree z selera i wanilii
Selera obrać i umyć, gotować na mleku. Po ugotowaniu selera blendować z masłem, ziarenkami wanilii, solą i pieprzem.

Sos słodko-ostry
Do garnka wsypać cukier i zalać wodą, gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Kroić bardzo drobno chili, czosnek i imbir, dodać do wody z cukrem i gotować przez ok. 10-15 min. Po 15 min. dodać sok z limonki i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zagęścić wodą i mąką, jeszcze gotować 5 min.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami