Najzdrowsze produkty spożywcze. Superfoods, które warto włączyć do diety

Późna jesień i zima to okres, kiedy nasza odporność spada. Dopadają nas wszelkiego rodzaju infekcje, samopoczucie spada, słowem: nie jest dobrze. Zwykle staramy się temu zapobiec sięgając po suplementy diety. Nie zastąpią one jednak dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Zamiast suplementów (albo równolegle z nimi) wprowadźmy do naszego codziennego menu naturalne składniki, które dostarczą nam cennych składników, poprawiających naszą odporność i samopoczucie. Oto kilka z nich.

pieczone jabłkaJakie produkty warto włączyć do jesienno-zimowej diety?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jabłka

Jabłka znajdują się na pierwszym miejscu naszej listy nie bez powodu. Zawierają mnóstwo witamin, wartościowych pierwiastków, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika. Błonnik wspomaga trawienie, pozwala również na szybkie zaspokojenie głodu. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale picie soku z tych owoców również jest wskazane. Wystarczy jedno jabłko dziennie, byśmy byli zdrowsi.

Kiszone warzywa

O prozdrowotnych walorach kiszonek wiedzą dziś chyba wszyscy. Probiotyki, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, znajdziemy nie tylko w jogurcie czy kefirze, ale przede wszystkim właśnie w kiszonkach. Fermentowane warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia, ale także tak potrzebne nam pierwiastki jak potas, wapń, magnez czy fosfor i cały wachlarz witamin. Najbardziej popularne są kiszonki z kapusty czy ogórków, ale kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa. Bardzo smaczne są przygotowywane w ten sposób buraki, marchewka czy kalafior.

Brukselka

Nie wszyscy przepadają za brukselką, a to błąd, bo jest to bardzo zdrowe warzywo, najlepsze właśnie teraz, pod koniec jesieni i na początku zimy. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin, bardzo dużo kwasu foliowego i witaminy K, ale również żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach brukselka zawdzięcza kolejnej cennej substancji: sulforafanowi, który jest silnym przeciwutleniaczem, pozwalającym walczyć z wolnymi rodnikami.

Kiwi, miód, cytryna – smaczny sposób na odporność

Rokitnik

Pomarańczowe jagody rosnącego głównie na piaszczystych terenach rokitnika są dość kwaśne, ale w smaku przypominają trochę ananasa. Na surowo nie jest zbyt smaczny, ale świetnie smakuje w formie konfitur, dżemu czy w ciastach. Rokitnik zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C, która jest podstawowym elementem działającym na naszą odporność. Ciekawostką jest to, że w tych niepozornych owocach znajduje się również bardzo silny antyoksydant, kwas tłuszczowy, rzadko spotykany w naturze.

Dynia

To najbardziej popularne jesienne warzywo ma mnóstwo potasu, błonnika i witaminy B, ale przede wszystkim beta karotenu, poprawiającego kondycję skóry i włosów, narażonych w zimniejsze dni na uszkodzenia. Dynię wykorzystujemy na mnóstwo sposobów: możemy ją piec, smażyć, gotować, a nawet wyciskać z niej sok. Nie ma wyrazistego smaku, dlatego powinniśmy ją łączyć z aromatycznymi ziołami i przyprawami.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory