WAŻNE
TERAZ

Poszukiwany Tadeusz Duda nie żyje, koniec obławy

Najzdrowsze produkty spożywcze. Superfoods, które warto włączyć do diety

Późna jesień i zima to okres, kiedy nasza odporność spada. Dopadają nas wszelkiego rodzaju infekcje, samopoczucie spada, słowem: nie jest dobrze. Zwykle staramy się temu zapobiec sięgając po suplementy diety. Nie zastąpią one jednak dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Zamiast suplementów (albo równolegle z nimi) wprowadźmy do naszego codziennego menu naturalne składniki, które dostarczą nam cennych składników, poprawiających naszą odporność i samopoczucie. Oto kilka z nich.

pieczone jabłkaJakie produkty warto włączyć do jesienno-zimowej diety?
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Jabłka

Jabłka znajdują się na pierwszym miejscu naszej listy nie bez powodu. Zawierają mnóstwo witamin, wartościowych pierwiastków, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika. Błonnik wspomaga trawienie, pozwala również na szybkie zaspokojenie głodu. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale picie soku z tych owoców również jest wskazane. Wystarczy jedno jabłko dziennie, byśmy byli zdrowsi.

Kiszone warzywa

O prozdrowotnych walorach kiszonek wiedzą dziś chyba wszyscy. Probiotyki, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, znajdziemy nie tylko w jogurcie czy kefirze, ale przede wszystkim właśnie w kiszonkach. Fermentowane warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia, ale także tak potrzebne nam pierwiastki jak potas, wapń, magnez czy fosfor i cały wachlarz witamin. Najbardziej popularne są kiszonki z kapusty czy ogórków, ale kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa. Bardzo smaczne są przygotowywane w ten sposób buraki, marchewka czy kalafior.

Brukselka

Nie wszyscy przepadają za brukselką, a to błąd, bo jest to bardzo zdrowe warzywo, najlepsze właśnie teraz, pod koniec jesieni i na początku zimy. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin, bardzo dużo kwasu foliowego i witaminy K, ale również żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach brukselka zawdzięcza kolejnej cennej substancji: sulforafanowi, który jest silnym przeciwutleniaczem, pozwalającym walczyć z wolnymi rodnikami.

Kiwi, miód, cytryna – smaczny sposób na odporność

Rokitnik

Pomarańczowe jagody rosnącego głównie na piaszczystych terenach rokitnika są dość kwaśne, ale w smaku przypominają trochę ananasa. Na surowo nie jest zbyt smaczny, ale świetnie smakuje w formie konfitur, dżemu czy w ciastach. Rokitnik zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C, która jest podstawowym elementem działającym na naszą odporność. Ciekawostką jest to, że w tych niepozornych owocach znajduje się również bardzo silny antyoksydant, kwas tłuszczowy, rzadko spotykany w naturze.

Dynia

To najbardziej popularne jesienne warzywo ma mnóstwo potasu, błonnika i witaminy B, ale przede wszystkim beta karotenu, poprawiającego kondycję skóry i włosów, narażonych w zimniejsze dni na uszkodzenia. Dynię wykorzystujemy na mnóstwo sposobów: możemy ją piec, smażyć, gotować, a nawet wyciskać z niej sok. Nie ma wyrazistego smaku, dlatego powinniśmy ją łączyć z aromatycznymi ziołami i przyprawami.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne