Najzdrowsze produkty spożywcze. Superfoods, które warto włączyć do diety

Późna jesień i zima to okres, kiedy nasza odporność spada. Dopadają nas wszelkiego rodzaju infekcje, samopoczucie spada, słowem: nie jest dobrze. Zwykle staramy się temu zapobiec sięgając po suplementy diety. Nie zastąpią one jednak dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Zamiast suplementów (albo równolegle z nimi) wprowadźmy do naszego codziennego menu naturalne składniki, które dostarczą nam cennych składników, poprawiających naszą odporność i samopoczucie. Oto kilka z nich.

pieczone jabłkaJakie produkty warto włączyć do jesienno-zimowej diety?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jabłka

Jabłka znajdują się na pierwszym miejscu naszej listy nie bez powodu. Zawierają mnóstwo witamin, wartościowych pierwiastków, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika. Błonnik wspomaga trawienie, pozwala również na szybkie zaspokojenie głodu. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale picie soku z tych owoców również jest wskazane. Wystarczy jedno jabłko dziennie, byśmy byli zdrowsi.

Kiszone warzywa

O prozdrowotnych walorach kiszonek wiedzą dziś chyba wszyscy. Probiotyki, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, znajdziemy nie tylko w jogurcie czy kefirze, ale przede wszystkim właśnie w kiszonkach. Fermentowane warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia, ale także tak potrzebne nam pierwiastki jak potas, wapń, magnez czy fosfor i cały wachlarz witamin. Najbardziej popularne są kiszonki z kapusty czy ogórków, ale kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa. Bardzo smaczne są przygotowywane w ten sposób buraki, marchewka czy kalafior.

Brukselka

Nie wszyscy przepadają za brukselką, a to błąd, bo jest to bardzo zdrowe warzywo, najlepsze właśnie teraz, pod koniec jesieni i na początku zimy. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin, bardzo dużo kwasu foliowego i witaminy K, ale również żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach brukselka zawdzięcza kolejnej cennej substancji: sulforafanowi, który jest silnym przeciwutleniaczem, pozwalającym walczyć z wolnymi rodnikami.

Kiwi, miód, cytryna – smaczny sposób na odporność

Rokitnik

Pomarańczowe jagody rosnącego głównie na piaszczystych terenach rokitnika są dość kwaśne, ale w smaku przypominają trochę ananasa. Na surowo nie jest zbyt smaczny, ale świetnie smakuje w formie konfitur, dżemu czy w ciastach. Rokitnik zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C, która jest podstawowym elementem działającym na naszą odporność. Ciekawostką jest to, że w tych niepozornych owocach znajduje się również bardzo silny antyoksydant, kwas tłuszczowy, rzadko spotykany w naturze.

Dynia

To najbardziej popularne jesienne warzywo ma mnóstwo potasu, błonnika i witaminy B, ale przede wszystkim beta karotenu, poprawiającego kondycję skóry i włosów, narażonych w zimniejsze dni na uszkodzenia. Dynię wykorzystujemy na mnóstwo sposobów: możemy ją piec, smażyć, gotować, a nawet wyciskać z niej sok. Nie ma wyrazistego smaku, dlatego powinniśmy ją łączyć z aromatycznymi ziołami i przyprawami.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty