Trwa ładowanie...

Najzdrowsze produkty spożywcze. Superfoods, które warto włączyć do diety

Późna jesień i zima to okres, kiedy nasza odporność spada. Dopadają nas wszelkiego rodzaju infekcje, samopoczucie spada, słowem: nie jest dobrze. Zwykle staramy się temu zapobiec sięgając po suplementy diety. Nie zastąpią one jednak dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Zamiast suplementów (albo równolegle z nimi) wprowadźmy do naszego codziennego menu naturalne składniki, które dostarczą nam cennych składników, poprawiających naszą odporność i samopoczucie. Oto kilka z nich.

Jakie produkty warto włączyć do jesienno-zimowej diety?Jakie produkty warto włączyć do jesienno-zimowej diety?Źródło: 123RF
d3f4h79
d3f4h79

Jabłka

Jabłka znajdują się na pierwszym miejscu naszej listy nie bez powodu. Zawierają mnóstwo witamin, wartościowych pierwiastków, dobrze przyswajalnych cukrów i błonnika. Błonnik wspomaga trawienie, pozwala również na szybkie zaspokojenie głodu. Jabłka najlepiej jeść w postaci surowej, ale picie soku z tych owoców również jest wskazane. Wystarczy jedno jabłko dziennie, byśmy byli zdrowsi.

Kiszone warzywa

O prozdrowotnych walorach kiszonek wiedzą dziś chyba wszyscy. Probiotyki, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, znajdziemy nie tylko w jogurcie czy kefirze, ale przede wszystkim właśnie w kiszonkach. Fermentowane warzywa zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza i wzmacnia, ale także tak potrzebne nam pierwiastki jak potas, wapń, magnez czy fosfor i cały wachlarz witamin. Najbardziej popularne są kiszonki z kapusty czy ogórków, ale kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa. Bardzo smaczne są przygotowywane w ten sposób buraki, marchewka czy kalafior.

Brukselka

Nie wszyscy przepadają za brukselką, a to błąd, bo jest to bardzo zdrowe warzywo, najlepsze właśnie teraz, pod koniec jesieni i na początku zimy. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin, bardzo dużo kwasu foliowego i witaminy K, ale również żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Charakterystyczny zapach brukselka zawdzięcza kolejnej cennej substancji: sulforafanowi, który jest silnym przeciwutleniaczem, pozwalającym walczyć z wolnymi rodnikami.

Kiwi, miód, cytryna – smaczny sposób na odporność

Rokitnik

Pomarańczowe jagody rosnącego głównie na piaszczystych terenach rokitnika są dość kwaśne, ale w smaku przypominają trochę ananasa. Na surowo nie jest zbyt smaczny, ale świetnie smakuje w formie konfitur, dżemu czy w ciastach. Rokitnik zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C, która jest podstawowym elementem działającym na naszą odporność. Ciekawostką jest to, że w tych niepozornych owocach znajduje się również bardzo silny antyoksydant, kwas tłuszczowy, rzadko spotykany w naturze.

d3f4h79

Dynia

To najbardziej popularne jesienne warzywo ma mnóstwo potasu, błonnika i witaminy B, ale przede wszystkim beta karotenu, poprawiającego kondycję skóry i włosów, narażonych w zimniejsze dni na uszkodzenia. Dynię wykorzystujemy na mnóstwo sposobów: możemy ją piec, smażyć, gotować, a nawet wyciskać z niej sok. Nie ma wyrazistego smaku, dlatego powinniśmy ją łączyć z aromatycznymi ziołami i przyprawami.

Zobacz też:

d3f4h79
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3f4h79
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4h79
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj