Faszerowany kurczak. 5 pomysłów na nadzienie do kurczaka

Blisko 27 kilogramów drobiu spożywa rocznie statystyczny Polak. Najczęściej sięgamy po kurczaka, nie tylko ze względu na cenę, ale również możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Popularny ptak świetnie nadaje się choćby do faszerowania, w efekcie czego otrzymamy pyszne danie obiadowe. Czym nadziać kurczaka?

Kurczak faszerowanyPrzepis na świąteczny obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Kurczak faszerowany orzechami

Orzechy powinny gościć w naszej diecie regularnie, ponieważ trudno znaleźć produkt kryjący większe bogactwo cennych składników odżywczych, na przykład nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możemy je wykorzystać przygotowując farsz do kurczaka.

Jak w przypadku wszystkich innych przepisów zamieszczonych w tym artykule bardzo duże znaczenie ma jakość surowców, zwłaszcza mięsa. Do faszerowania najlepiej wykorzystać kurczaka pochodzącego z hodowli zagrodowej lub z wolnego wybiegu. Na początku moczymy go przez dwie godziny w zimnej wodzie, a następnie osuszamy i nacieramy (z zewnątrz i od środka) solą i pieprzem, choć oczywiście można też zastosować bardziej aromatyczną marynatę, np. z musztardy, soku cytrynowego, kurkumy, słodkiej papryki, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Owijamy kurczaka w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Później możemy go faszerować. Do przygotowania pysznego nadzienia potrzebujemy szklanki orzechów (np. włoskich i laskowych), które drobno siekamy z wątróbką drobiową (2-3 sztuki), po czym przekładamy do miski i mieszamy z bułką tartą (2 łyżki), mlekiem (pół szklanki), jajkiem oraz rodzynkami (2 łyżki) wcześniej wymoczonymi w koniaku. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i nadziewamy nim kurczaka, którego później owijamy kilkoma paskami słoniny lub boczku, spinamy drewnianymi szpadkami i obsmażamy na maśle, a gdy się zarumieni umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Kurczak faszerowany bananami i figami

Banany i figi zwykle traktujemy jako pożywną przekąskę lub słodki dodatek do deseru czy porannej owsianki, jednak te smaczne owoce świetnie sprawdzają się również w potrawach wytrawnych, z powodzeniem można je wykorzystać podczas przyrządzania farszu, którym wypełnimy kurczaka.

Zadanie jest bardzo proste. 2-3 banany obieramy ze skórki, po czym miksujemy z figami (6-8 sztuk) i dwoma żółtkami. Następnie uzyskaną masę doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry, która świetnie komponuje się z kurczakiem. Miłośnicy słodkich smaków mogą dodać także trochę płynnego miodu naturalnego. Nadzieniem faszerujemy zamarynowanego wcześniej kurczaka, po czym spinamy go szpadkami i pieczemy przez około godzinę w 180 st., co pewien czas polewając wytworzonym sokiem. Potrawę podajemy z ryżem i sałatą doprawioną winegretem.

Kurczak faszerowany łososiem wędzonym i ryżem

Wędzony łosoś to bardzo bogate źródło pełnowartościowego białka, licznych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest także smacznym i uniwersalnym produktem spożywczym, który świetnie sprawdzi się np. w farszu do kurczaka.

Potrzebujemy szklanki ryżu, białego lub brązowego, który opłukujemy i zalewamy dużą ilością wrzącej, osolonej wody, po czym gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z posiekanym łososiem (10 dag), skórką startą z cytryny (łyżeczka), doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Farszem nadziewamy zamarynowanego wcześniej kurczaka, którego pieczemy przez godzinę w 180 st.

Kurczak faszerowany
© 123RF

Kurczak nadziewany wątróbką

Przysmak o bardzo długiej tradycji, przepisy na kurczaka faszerowanego wątróbką pojawiają się w najstarszych polskich książkach kucharskich. Jego przygotowanie nie powinno dostarczyć większych problemów.

W oryginalnej wersji pojawia się słonina, którą możemy zastąpić boczkiem. Kroimy ją w kostkę i podsmażamy, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę, którą należy zrumienić. Później dokładamy opłukaną i obraną z błon wątróbkę z kurczaka lub indyka (15 dag) i smażymy przez kilka minut. Po wystudzeniu wszystko blendujemy lub mielimy w maszynce, następnie łączymy z dwoma żółtkami, opłukanymi rodzynkami (5 dag), bułką tartą (2-3 łyżki), a na koniec pianą ubitą z dwóch białek. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz solidną porcją posiekanego koperku i natki pietruszki. Farszem nadziewamy kurczaka i pieczemy go 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Kurczak nadziewany jabłkami

Najpopularniejszymi w Polsce owocami faszerujemy zazwyczaj kaczkę, ale jabłka znakomicie komponują się również z kurczakiem. Do nadzienia najlepiej wykorzystać gatunki o dość kwaśnym smaku, np. renetę, antonówkę czy szampiona. Jak je przygotować?

2-3 spore jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki, po czym mieszamy z pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym (10 dag), garścią suszonej żurawiny i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Farszem nadziewamy zamarynowanego kurczaka, spinamy go wykałaczkami lub szpadkami, owijamy 2-3 plastrami boczku i pieczemy przez około godzinę w 180 st., co pewien czas podlewając wytworzonym sosem.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść