Faszerowany kurczak. 5 pomysłów na nadzienie do kurczaka
Blisko 27 kilogramów drobiu spożywa rocznie statystyczny Polak. Najczęściej sięgamy po kurczaka, nie tylko ze względu na cenę, ale również możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Popularny ptak świetnie nadaje się choćby do faszerowania, w efekcie czego otrzymamy pyszne danie obiadowe. Czym nadziać kurczaka?
Kurczak faszerowany orzechami
Orzechy powinny gościć w naszej diecie regularnie, ponieważ trudno znaleźć produkt kryjący większe bogactwo cennych składników odżywczych, na przykład nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możemy je wykorzystać przygotowując farsz do kurczaka.
Jak w przypadku wszystkich innych przepisów zamieszczonych w tym artykule bardzo duże znaczenie ma jakość surowców, zwłaszcza mięsa. Do faszerowania najlepiej wykorzystać kurczaka pochodzącego z hodowli zagrodowej lub z wolnego wybiegu. Na początku moczymy go przez dwie godziny w zimnej wodzie, a następnie osuszamy i nacieramy (z zewnątrz i od środka) solą i pieprzem, choć oczywiście można też zastosować bardziej aromatyczną marynatę, np. z musztardy, soku cytrynowego, kurkumy, słodkiej papryki, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Owijamy kurczaka w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Później możemy go faszerować. Do przygotowania pysznego nadzienia potrzebujemy szklanki orzechów (np. włoskich i laskowych), które drobno siekamy z wątróbką drobiową (2-3 sztuki), po czym przekładamy do miski i mieszamy z bułką tartą (2 łyżki), mlekiem (pół szklanki), jajkiem oraz rodzynkami (2 łyżki) wcześniej wymoczonymi w koniaku. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i nadziewamy nim kurczaka, którego później owijamy kilkoma paskami słoniny lub boczku, spinamy drewnianymi szpadkami i obsmażamy na maśle, a gdy się zarumieni umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki
Kurczak faszerowany bananami i figami
Banany i figi zwykle traktujemy jako pożywną przekąskę lub słodki dodatek do deseru czy porannej owsianki, jednak te smaczne owoce świetnie sprawdzają się również w potrawach wytrawnych, z powodzeniem można je wykorzystać podczas przyrządzania farszu, którym wypełnimy kurczaka.
Zadanie jest bardzo proste. 2-3 banany obieramy ze skórki, po czym miksujemy z figami (6-8 sztuk) i dwoma żółtkami. Następnie uzyskaną masę doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry, która świetnie komponuje się z kurczakiem. Miłośnicy słodkich smaków mogą dodać także trochę płynnego miodu naturalnego. Nadzieniem faszerujemy zamarynowanego wcześniej kurczaka, po czym spinamy go szpadkami i pieczemy przez około godzinę w 180 st., co pewien czas polewając wytworzonym sokiem. Potrawę podajemy z ryżem i sałatą doprawioną winegretem.
Kurczak faszerowany łososiem wędzonym i ryżem
Wędzony łosoś to bardzo bogate źródło pełnowartościowego białka, licznych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest także smacznym i uniwersalnym produktem spożywczym, który świetnie sprawdzi się np. w farszu do kurczaka.
Potrzebujemy szklanki ryżu, białego lub brązowego, który opłukujemy i zalewamy dużą ilością wrzącej, osolonej wody, po czym gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z posiekanym łososiem (10 dag), skórką startą z cytryny (łyżeczka), doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Farszem nadziewamy zamarynowanego wcześniej kurczaka, którego pieczemy przez godzinę w 180 st.
Kurczak nadziewany wątróbką
Przysmak o bardzo długiej tradycji, przepisy na kurczaka faszerowanego wątróbką pojawiają się w najstarszych polskich książkach kucharskich. Jego przygotowanie nie powinno dostarczyć większych problemów.
W oryginalnej wersji pojawia się słonina, którą możemy zastąpić boczkiem. Kroimy ją w kostkę i podsmażamy, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę, którą należy zrumienić. Później dokładamy opłukaną i obraną z błon wątróbkę z kurczaka lub indyka (15 dag) i smażymy przez kilka minut. Po wystudzeniu wszystko blendujemy lub mielimy w maszynce, następnie łączymy z dwoma żółtkami, opłukanymi rodzynkami (5 dag), bułką tartą (2-3 łyżki), a na koniec pianą ubitą z dwóch białek. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz solidną porcją posiekanego koperku i natki pietruszki. Farszem nadziewamy kurczaka i pieczemy go 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Kurczak nadziewany jabłkami
Najpopularniejszymi w Polsce owocami faszerujemy zazwyczaj kaczkę, ale jabłka znakomicie komponują się również z kurczakiem. Do nadzienia najlepiej wykorzystać gatunki o dość kwaśnym smaku, np. renetę, antonówkę czy szampiona. Jak je przygotować?
2-3 spore jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki, po czym mieszamy z pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym (10 dag), garścią suszonej żurawiny i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Farszem nadziewamy zamarynowanego kurczaka, spinamy go wykałaczkami lub szpadkami, owijamy 2-3 plastrami boczku i pieczemy przez około godzinę w 180 st., co pewien czas podlewając wytworzonym sosem.
Zobacz też: