Skąd ta cena?! Czyli dlaczego wegańskie pączki są droższe od tradycyjnych
Co roku duże cukiernie, markety, hipermarkety i dyskonty oraz małe, rzemieślnicze cukiernie zalewają rynek pączkami. Rozpiętość cenowa jest ogromna – od 40-60 gr za sztukę aż po 10 zł. Do tego wyższego pułapu sięgają pączki wegańskie – twór ostatnich lat. Dlaczego są droższe od tradycyjnych?
Tradycja kontra nowoczesność
Pączki tradycyjnie robi się na bazie mąki, jaj, drożdży, cukru i mleka, a smaży na smalcu. Sporo tu składników pochodzenia zwierzęcego, które należy wykluczyć, by otrzymać pączek wegański. Trudność polega na tym, że pączek ma smakować dokładnie tak samo, jak oryginał. Nie jest to łatwe, lecz kreatywność twórców kuchni wegańskiej pokazuje, że wszystko jest możliwe.
Jeżeli jesteście zainteresowani smakiem pączka wegańskiego, to musicie się liczyć z wydatkiem rzędu od 3,5 zł za sztukę aż po 8-10 zł. Raczej trudno będzie taki okaz upolować w markecie, choć niektóre sieci wprowadzają do swojej oferty wegańskie wypieki, w tym pączki, w okazyjnej cenie.
Dlaczego pączki w wersji wegańskiej są tak drogie?
Jak zrobić wegańskie słodkości? To proste!
Oryginał i zamienniki
Przede wszystkim drogie są zamienniki – mleko krowie jest dwu- a nawet trzykrotnie tańsze od tzw. napojów roślinnych, zwanych do niedawna mlekami. I tak mleko sojowe, owsiane, ryżowe czy mleka orzechowe mają wygórowane ceny, które oczywiście wliczają się w koszt pączka. Podobnie zamienniki jajek, a przede wszystkim – tłuszcz. Oleje roślinne są dużo droższe od smalcu.
A dodatki i nadzienie? Marmolada czy konfitura jest oczywiście pozbawiona dodatków pochodzenia zwierzęcego, ale już polewa czekoladowa, budyń lub toffi to takie elementy składowe pączka, które także podlegają zweganizowaniu.
Jakość i dbałość o szczegóły
Warto wspomnieć także o tym, że twórcy wegańskich pączków nie mają produkcji na skalę przemysłową – sami o sobie mówią, że są rzemieślnikami.
Warto podkreślić w tym miejscu, że często wegańskie pączki dostaniemy nie w cukierniach, a w małych wegańskich bistro. Co to oznacza? Brak możliwości smażenia pączków w ilościach hurtowych, a jak wiadomo – tak byłoby najtaniej. Za tym idzie nie tylko mniejsza liczba łakoci, ale co ważne – dbałość o szczegół na każdym etapie produkcji, a także dłuższy czas poświęcony jednemu pączkowi.
Wegański pączek to trudna sprawa: wymaga wprawy, doświadczenia, niekiedy żmudnych godzin pracy nad ciastem. To wszystko jest składową wyższej ceny pączka.
A czy są równie smaczne, jak te tradycyjne? Warto się przekonać.
Zobacz także: