Skąd ta cena?! Czyli dlaczego wegańskie pączki są droższe od tradycyjnych

Co roku duże cukiernie, markety, hipermarkety i dyskonty oraz małe, rzemieślnicze cukiernie zalewają rynek pączkami. Rozpiętość cenowa jest ogromna – od 40-60 gr za sztukę aż po 10 zł. Do tego wyższego pułapu sięgają pączki wegańskie – twór ostatnich lat. Dlaczego są droższe od tradycyjnych?

Wegański pączekWegańskie pączki są dużo droższe od pączków tradycyjnych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Tradycja kontra nowoczesność

Pączki tradycyjnie robi się na bazie mąki, jaj, drożdży, cukru i mleka, a smaży na smalcu. Sporo tu składników pochodzenia zwierzęcego, które należy wykluczyć, by otrzymać pączek wegański. Trudność polega na tym, że pączek ma smakować dokładnie tak samo, jak oryginał. Nie jest to łatwe, lecz kreatywność twórców kuchni wegańskiej pokazuje, że wszystko jest możliwe.

Jeżeli jesteście zainteresowani smakiem pączka wegańskiego, to musicie się liczyć z wydatkiem rzędu od 3,5 zł za sztukę aż po 8-10 zł. Raczej trudno będzie taki okaz upolować w markecie, choć niektóre sieci wprowadzają do swojej oferty wegańskie wypieki, w tym pączki, w okazyjnej cenie.

Dlaczego pączki w wersji wegańskiej są tak drogie?

Jak zrobić wegańskie słodkości? To proste!

Oryginał i zamienniki

Przede wszystkim drogie są zamienniki – mleko krowie jest dwu- a nawet trzykrotnie tańsze od tzw. napojów roślinnych, zwanych do niedawna mlekami. I tak mleko sojowe, owsiane, ryżowe czy mleka orzechowe mają wygórowane ceny, które oczywiście wliczają się w koszt pączka. Podobnie zamienniki jajek, a przede wszystkim – tłuszcz. Oleje roślinne są dużo droższe od smalcu.

A dodatki i nadzienie? Marmolada czy konfitura jest oczywiście pozbawiona dodatków pochodzenia zwierzęcego, ale już polewa czekoladowa, budyń lub toffi to takie elementy składowe pączka, które także podlegają zweganizowaniu.

Jakość i dbałość o szczegóły

Warto wspomnieć także o tym, że twórcy wegańskich pączków nie mają produkcji na skalę przemysłową – sami o sobie mówią, że są rzemieślnikami.

Warto podkreślić w tym miejscu, że często wegańskie pączki dostaniemy nie w cukierniach, a w małych wegańskich bistro. Co to oznacza? Brak możliwości smażenia pączków w ilościach hurtowych, a jak wiadomo – tak byłoby najtaniej. Za tym idzie nie tylko mniejsza liczba łakoci, ale co ważne – dbałość o szczegół na każdym etapie produkcji, a także dłuższy czas poświęcony jednemu pączkowi.

Wegański pączek to trudna sprawa: wymaga wprawy, doświadczenia, niekiedy żmudnych godzin pracy nad ciastem. To wszystko jest składową wyższej ceny pączka.

A czy są równie smaczne, jak te tradycyjne? Warto się przekonać.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów