Słodkości na tłusty czwartek. Niesamowicie kruche faworki i pulchne ciastka liońskie

Faworki, obok pączków, to smakołyk najbardziej kojarzący nam się z tłustym czwartkiem. Nazywane inaczej chrustami czy chruścikami to tradycyjne ciasteczka, zwinięte w kształt kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Są pyszne, pachnące, ale ich przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne. Karnawał i ostatki to jednak ten moment w roku, kiedy warto spróbować zrobić domowe faworki.

Faworki
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jak zrobić faworki?

Do przygotowania naszych ciasteczek potrzebujemy pół kilograma dobrej jakości mąki pszennej, szklankę kwaśnej śmietany 18 procent, sześć żółtek, szczyptę soli, łyżkę spirytusu i cukier puder.

Najpierw trzeba przesiać mąkę. Musi być ona dobrze napowietrzona, dzięki temu ciasteczka będą bardziej kruche. Dodajemy do niej żółtka, troszeczkę soli, śmietanę i spirytus. Wszystko bardzo dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie bardzo gładkie. Jeśli ciasto będzie się lepiło, dodajemy mąki. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na pół godziny. W tym czasie ciasto odpocznie i zmięknie.

A teraz zaczynamy główną część produkcji. Kulę ciasta układamy na blacie lub stolnicy, lekko podsypujemy mąką i przy użyciu wałka do ciasta rozbijamy kulę na płasko. Zwijamy delikatnie w kolejną kulę, jeszcze raz rozbijamy. Dzięki temu wtłaczamy do ciasta powietrze. Czynność możemy powtarzać nawet przez pół godziny. Na koniec ciasto składamy delikatnie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i przy pomocy noża albo radełka wykrawamy prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 na 3 centymetry. Każdy taki pasek nacinamy lekko w środku i zawijamy w kształt kokardki. Odkładamy na deskę, lekko posypaną mąką.

Jak smażyć faworki?

Faworki smażymy w gorącym tłuszczu. Najlepszy jest smalec lub świeża frytura, ale olej, szczególnie rzepakowy czy kokosowy również się nadaje. Temperatura nie może być wyższa niż 180 stopni C, ani niższa niż 170 stopni. Idealna to 175 stopni C.

Po usmażeniu, jeszcze gorące ciastka oprószamy cukrem pudrem.

Ciastka liońskie

Polskie faworki są bardzo smaczne i można zjeść ich naraz nawet kilkanaście. Jeśli jednak smak się nam znudzi, możemy przygotować ciasteczka liońskie, które pochodzą z Francji. Przygotowuje się je bardzo podobnie jak nasze faworki, ale do ciasta zamiast spirytusu dodajemy aromatyczny rum i skórkę startą z cytryny. Dzięki temu faworki będą miały trochę inny od naszych aromat i bardziej słoneczny kolor. A to, który rodzaj faworków jest lepszy, niech każdy sobie sam odpowie.

Jak wykorzystać czerstwe pączki

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia