Siedzuń sosnowy – grzyb o niezwykłym leczniczym działaniu

Ten porastający polskie lasy grzyb jest raczej mało znany, a szkoda, bo warto go jeść nie tylko ze względu na interesujący, orzechowy smak, ale także jego prozdrowotne właściwości. Jak wykorzystać go w kuchni?

Siedzuń sosnowySiedzuń sosnowy
Źródło zdjęć: © WP

Siedzuń sosnowy, nazywany też strzępiakiem kędzierzawym, szmaciakiem, baranią głową, móżdżkiem czy koralowcem to nietypowy grzyb, wyglądem przypominający kalafiora lub gąbkę. Nie dostaniecie go jednak w sklepie, dlatego, jeśli macie ochotę spróbować tego niezwykłego grzyba, musicie wybrać się po niego do lasu. Jeszcze całkiem niedawno był pod ścisłą ochroną, ale od 2014 roku można już go swobodnie zbierać.

Siedzuń rośnie od lipca do listopada. Można spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Najłatwiej znaleźć go na pniach spróchniałych sosen lub w okolicach świerków. Młode mają jasną barwę, z czasem jednak ciemnieją — najpierw stają się żółtawe, a potem brązowe. Strzępiak ma przyjemny, korzenny zapach i słodkawy, lekko pikantny, orzechowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Właściwości prozdrowotne

Beta-glukan, związki fenolowe i antybiotykowe zawarte w strzępiaku, czynią go grzybem leczniczym. Zapobiega on rozwojowi cukrzycy, a także wspiera jej leczenie poprzez regulację poziomu cukru i insuliny we krwi. Siedzuń wspomaga układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Wspiera też produkcję kolagenu i przyspiesza gojenie ran.

Można przygotować go na wiele sposobów

Siedzunia można smażyć, gotować, suszyć i marynować. Można dodawać go do zup i sosów. Doskonale smakuje smażony z cebulą na maśle, z odrobiną soli i pieprzu. Przed przygotowaniem należy go jednak bardzo dokładnie umyć. Czyszczenie może być kłopotliwe, ze względu na jego nieregularny kształt. Łatwo jest też go połamać. Można kilkukrotnie moczyć go w wodzie lub płukać pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm