Siedzuń sosnowy – grzyb o niezwykłym leczniczym działaniu

Ten porastający polskie lasy grzyb jest raczej mało znany, a szkoda, bo warto go jeść nie tylko ze względu na interesujący, orzechowy smak, ale także jego prozdrowotne właściwości. Jak wykorzystać go w kuchni?

Siedzuń sosnowySiedzuń sosnowy
Źródło zdjęć: © WP

Siedzuń sosnowy, nazywany też strzępiakiem kędzierzawym, szmaciakiem, baranią głową, móżdżkiem czy koralowcem to nietypowy grzyb, wyglądem przypominający kalafiora lub gąbkę. Nie dostaniecie go jednak w sklepie, dlatego, jeśli macie ochotę spróbować tego niezwykłego grzyba, musicie wybrać się po niego do lasu. Jeszcze całkiem niedawno był pod ścisłą ochroną, ale od 2014 roku można już go swobodnie zbierać.

Siedzuń rośnie od lipca do listopada. Można spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Najłatwiej znaleźć go na pniach spróchniałych sosen lub w okolicach świerków. Młode mają jasną barwę, z czasem jednak ciemnieją — najpierw stają się żółtawe, a potem brązowe. Strzępiak ma przyjemny, korzenny zapach i słodkawy, lekko pikantny, orzechowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Właściwości prozdrowotne

Beta-glukan, związki fenolowe i antybiotykowe zawarte w strzępiaku, czynią go grzybem leczniczym. Zapobiega on rozwojowi cukrzycy, a także wspiera jej leczenie poprzez regulację poziomu cukru i insuliny we krwi. Siedzuń wspomaga układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Wspiera też produkcję kolagenu i przyspiesza gojenie ran.

Można przygotować go na wiele sposobów

Siedzunia można smażyć, gotować, suszyć i marynować. Można dodawać go do zup i sosów. Doskonale smakuje smażony z cebulą na maśle, z odrobiną soli i pieprzu. Przed przygotowaniem należy go jednak bardzo dokładnie umyć. Czyszczenie może być kłopotliwe, ze względu na jego nieregularny kształt. Łatwo jest też go połamać. Można kilkukrotnie moczyć go w wodzie lub płukać pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia