Sezonowe inspiracje
Zielony groszek latem smakuje najlepiej. Zachwyca swoją chrupkością i soczystością, wabi jaskrawozielonym kolorem, jest bardzo słodki i w dodatku zdrowy. Możemy zajadać się nim na surowo, ale też wykorzystać delikatne strączki do przygotowania prawdziwej uczty. Oto nasze propozycje na groszkowe dania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa krem z groszku
Nasiona zielonego groszku idealnie nadają się na wiosenno-letnią zupę. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujemy: dwie szklanki wyłuskanego groszku, dwa ziemniaki, wywar z warzyw, sól, pieprz i śmietanę. Groszek i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy kilka łyżek śmietany i miksujemy. Jeszcze raz podgrzewamy i podajemy z grzankami.
Groszek z patelni
Groszek w strączkach, lekko podsmażony, jest idealnym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Składniki: pół kilograma groszku, dwie szalotki, masło, oliwa z oliwek, sól. Najpierw obcinamy twarde końcówki ze strączków, szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z oliwą. Dorzucamy groszek, solimy i na małym gazie smażymy kilka minut, nie dopuszczając, by warzywa się przypaliły. Podajemy od razu.
Pasta z groszku
Kanapkowa pasta z zielonego groszku to świetny pomysł na śniadanie. Potrzebujemy: dwie szklanki ziaren groszku, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, garść liści bazylii, sól i pieprz. Groszek miksujemy z czosnkiem i bazylią, powoli dolewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy i pasta gotowa.
Makaron z groszkiem
Propozycją na lekki obiad lub kolację jest makaron ze strączkami groszku. Składniki: makaron typu tagliatelle, szklanka młodego groszku w strączkach, ząbek czosnku, tarty parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Czosnek siekamy i razem z groszkiem podsmażamy na oliwie, doprawiając solą i pieprzem. Makaron gotujemy, łączymy z groszkiem, posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Omlet z groszkiem
Groszek idealnie pasuje do jajek, więc skorzystajmy z tego smacznego połączenia. Na omlet potrzebne nam będą: dwa jajka, garść ziaren groszku, masło, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, w misce mieszamy jajka z groszkiem, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię i smażymy trzy minuty. Gotowe. Proste, smaczne i wiosenne!
Sałatka z groszku i rzodkiewki
Świeży groszek w sałatce jest chrupiący i bardzo smaczny. Do zrobienia naszej sałatki potrzebne nam będą: szklanka groszku, pęczek rzodkiewki, kilka małych pomidorów koktajlowych, garść rukoli, trochę zielonej pietruszki, oliwa w oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, pomidory na pół. W misce łączymy ze sobą warzywa, dodajemy siekaną natkę, winegret przygotowany z oliwy, soku, soli i pieprzu. Mieszamy i podajemy.
Kotleciki z groszku
A na koniec kotleciki z zielonego groszku – bardzo delikatne, idealnie nadające się np. na kolację. Składniki: szklanka groszku, cebula, dwa ząbki czosnku, jajko, bułka tarta, sól, pieprz. Cebulę siekamy drobno i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie, nie rumieniąc. Miksujemy razem z groszkiem i jajkiem, dodając tyle bułki tartej, by uzyskać zwartą masę. Smażymy na oliwie i podajemy z dobrym pieczywem.