Ш.У.Б.А czyli śledź pod futrem - rosyjska sałatka śledziowa
Świetne połączenie smaków - ziemniaki, śledź, cebula, ogórki kiszone, buraki, jajko i majonez. Ta warstwowa sałatka będzie idealna na święta. Jest nie tylko efektowna, smaczna, ale także szybka i łatwa w przygotowaniu.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 2 ugotowane buraki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane marchewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- cebula
- majonez
Przepis
Filety śledziowe kroimy w kostkę, cebulę również kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki, buraki, marchew, białka jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach a żółtka na tej średniej bocznej (można też pokroić w kostkę, ale ja zdecydowanie wolę starte).
Przepis
Na dnie salaterki kolejno układamy warstwy każdą smarując cienko majonezem: śledzie, cebulkę, buraki, ziemniaki, marchewkę, białka jajek i na końcu posypujemy żółtkiem. Sałatka jest najlepsza jak kilka godzin postoi w lodówce
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl