Kuchnia grecka – z czego słynie?

Będąc na wczasach, jedną z dziedzin, które zawsze warto eksplorować, jest kuchnia. To ona kryje w sobie zwyczaje, smaki i klimat, do których zbliżenie się poza nią jest prawie niemożliwe. I nie ma znaczenia, czy jesteśmy w jakimś rejonie Polski – na Mazurach, Kaszubach czy Śląsku, czy też właśnie zwiedzamy inne państwa – Gruzję, Meksyk albo Grecję. A kuchnia grecka z pewnością jest taką, obok której nie można przejść obojętnie.

Kuchnia grecka należy do kuchni śródziemnomorskiej Kuchnia grecka należy do kuchni śródziemnomorskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia grecka – historia

Kuchnia grecka ma bardzo długą historię sięgającą nawet 4 tys. lat wstecz. Świadczy o tym np. to, że pierwsza książka kucharska z potrawami z tego regionu świata jest autorstwa Archestratosa i pochodzi z 330 r. p.n.e. W starożytnej Grecji jedzenie było niezwykle istotne, a biesiadowanie stanowiło podstawę każdego spotkania.

Grecy od dawien dawna uprawiali zboża winorośle, drzewa migdałowe i oliwne. Zajmowali się hodowlą zwierząt, szczególnie kóz i owiec. Z kolei położenie geograficzne sprawiało, że w kuchni często gościły ryby i owoce morza. Po dziś dzień trendy te utrzymały się, choć kuchnia grecka znacznie zmieniła się od czasów starożytnych.

Liczne wyprawy do Azji, Hiszpanii, Włoch czy Egiptu pozwoliły na czerpanie inspiracji z kuchni tych krajów. Tym sposobem w czasach bizantyjskich do kuchni greckiej trafił kawior i gałka muszkatołowa, a w XVII wieku Grecy poznali i pokochali pomidory, fasolę, ziemniaki i dynię. Niektóre dania, które uważane są za greckie, tak naprawdę wcale nie pochodzą z Grecji, ale np. z Turcji.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Cechy charakterystyczne kuchni greckiej

Najbardziej charakterystyczne dla kuchni greckiej są godziny spożywania posiłków. Przede wszystkim, Grecy raczej nie przywiązują większej uwagi do śniadania. Zazwyczaj z rana piją kawę i zagryzają ją biszkoptami albo placuszkami. Pierwszym konkretnym posiłkiem jest dopiero lunch między 13.30 a 17.30. Z kolei najważniejsza w ciągu dnia jest kolacja. To ostatni, a jednocześnie najbardziej obfity i okazały posiłek. Kolację Grecy jadają bardzo późno – czasami nawet o 23.00. Obowiązkowo jest ona zakrapiana lżejszym lub mocniejszym alkoholem.

Taki rytm posiłków prawdopodobnie wiąże się z gorącym klimatem, jaki panuje w Grecji. W ciągu dnia temperatura jest tak wysoka, że po prostu nikt nie myśli o jedzeniu. Za to wieczorem głód daje o sobie znać i jest ochoczo zaspokajany.

Grecy mają zwyczaj podawania na stół wszystkich dań jednocześnie – łącznie z deserami. Dzięki temu posiłek od razu zachwyca oczy biesiadników, dając poczucie obfitości i różnorodności. Greckie potrawy najczęściej są podawane na zimno, ewentualnie mają letnią temperaturę.

Co ważne, warzywa w greckiej kuchni stanowią samodzielny pełnowartościowy posiłek, podczas gdy w Polsce czy w wielu innych krajach często traktowane są tylko jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych.

Produkty spożywcze charakterystyczne dla kuchni greckiej

Kuchnia grecka jest niezwykle smaczna i zdrowa. Jej podstawę stanowią ryby, owoce morza i warzywa, a najbardziej charakterystycznymi produktami są wino i oliwa z oliwek.

Jakie jeszcze produkty najczęściej pojawiają się w potrawach kuchni greckiej?

  • Warzywa: pomidor, ogórek, papryka, cebula, bakłażan, cukinia, strączki, czosnek, koper włoski, karczoch, kapusta, szpinak.
  • Zioła: bazylia, oregano, tymianek, mięta, koperek, skórka cytrynowa, pieprz.
  • Sery: feta, graviera, metsovone, mizithra, halloumi, kefalotiri, manouri, jogurt grecki.
  • Mięsa: baranina, jagnięcina, kozina, a aktualnie też wołowina, wieprzowina i drób.
  • Ryby i owoce morza: tuńczyk, okoń, sardynka, barwena, kalmary, ośmiornice.
  • Napoje: kawa, woda, frappe, wino, ouzo – wódka anyżowa, retsina – wino z żywicą sosnową, Metaxa – brandy z muszkatowym winem.
  • Słodziki: miód, cukier.

Potrawy kuchni greckiej są proste i szybkie w przygotowaniu. Warzywa przygotowuje się na najróżniejsze sposoby. Można je gotować, piec, smażyć, dusić, gotować na parze, jeść na surowo. Dania nie wymagają ogromnej ilości składników, a mimo to są wyjątkowe. Nic więc dziwnego, że bardzo szybko stały się popularne na całym świecie.

Kuchnia grecka – najpopularniejsze dania

Kuchnia grecka to różnorodne potrawy, które bazują na świeżych i łatwo dostępnych w tamtym rejonie składnikach. Najbardziej popularne są:

  • meze – różnego rodzaju przekąski podawane w trakcie głównego posiłku, np. smażone w cieście kalmary, ośmiornica grillowana z oliwą i sosem cytrynowym;
  • gyros – mięso wieprzowe, baranie lub drobiowe obracane i opiekane na rożnie, a następnie odcinane płatami elektrycznym nożem; gyros jest jednym z najbardziej znanych składników fast foodów;
  • pita – rodzaj placków, które wypełnione są różnego rodzaju wytrawnymi farszami; czasem podaje się ją na słodko;
  • choriatiki, czyli znana wszystkim sałatka grecka z ogórkami, pomidorami, serem feta i oliwą z oliwek;
  • pastisio – zapiekanka przygotowywana z makaronu, mielonego mięsa i sosu beszamelowego;
  • moussaka – zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków, smażonego bakłażana oraz sosu beszamelowego układanych warstwami na przemian;
  • baklava – deser przygotowany z ciasta filo przełożonego masą z orzechów i miodu lub cukru; ciasto kroi się w romby lub kwadraty, a potem oblewa lukrem i posypuje pistacjami; baklava stanowi kość niezgody między Turkami a Grekami, gdyż obie narodowości przypisują sobie pochodzenie tego deseru;
  • krestostupa – grecka zupa z wołowiną i ryżem; tzatziki – sos powstały na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i startych świeżych ogórków, do których często podaje się souvlaki, czyli mięso z rusztu odpowiednio przyprawione ziołami;
  • tatamosalata – dip robiony z gniecionych ziemniaków lub chleba oraz z ikry;
  • keftedakia – mięsne klopsy podsmażane;
  • ladelemono – sos oliwno-cytrynowy; feta me meli – ser feta zapiekany w cieście i polany miodem;
  • saganaki – zazwyczaj plastry sera halloumi lub graviera obsmażane na niewielkiej patelni;
  • loukoumades – kulki z ciasta, które się zapieka, a potem polewa syropem i podaje z orzechami;
  • dolmadakia – wołowe albo jagnięce mięso mielone zawinięte w liście winorośli;
  • fasolada – zupa z białej fasoli, pomidorów i marchewki;
  • fava – puree z żółtego grochu albo fasoli;
  • spanikopita – cienkie płatkowe ciasto, które zapieka się z serem feta i szpinakiem.

Kuchnia grecka należy do kuchni śródziemnomorskiej, która uznawana jest za jedną z najzdrowszych ma świecie. I wszystko byłoby super, gdyby nie to, że Grecy plasują się na 11. miejscu w rankingu najbardziej otyłych społeczeństw zamieszkujących Europę. Jak to możliwe? Nocne posiłki, bardzo słodkie i tłuste desery, a do tego brak umiaru, zamiłowanie do obfitości i coraz chętniejsze sięganie po dania typu fast food z pewnością sporo wyjaśniają.

Jeśli więc chcemy sięgać do tradycji greckiej kuchni, róbmy to! Ale wybierajmy z niej to, co najlepsze i spożywajmy w ciągu dnia, a nie w nocy.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów