Sezon na dziczyznę. Mięso, które gościło na królewskich stołach

Dziczyzna to podstawa kuchni staropolskiej. Dziś nie gości jednak na naszych stołach tak często jak kiedyś. Jeśli jednak znajdziemy na stoisku z mięsem sarninę, karkówkę z dzika czy bażanta, wykorzystajmy okazję, by spróbować tego wybornego mięsa.

Sezon na dziczyznę. Mięso, które gościło na królewskich stołach
Źródło zdjęć: © 123RF

Niewiele osób, które nie zajmują się gotowaniem profesjonalnie, decyduje się na zakup dziczyzny, w obawie czy będą potrafili dobrze ją przyrządzić. To prawda, dziczyzna jest wymagająca, ale można sobie z nią poradzić. Oto nasz przewodnik po świecie dziczyzny.

Sarnina

Sarnina to jedno z najbardziej soczystych mięs. Ma delikatny, lekko słodkawy smak. Zapach sarniny zależy od pory roku i od tego, co sarna w konkretnym okresie je. W dodatku to bezpieczne mięso. Saren nie atakują włośnie czy inne pasożyty, których sporo może być w niebadanym mięsie dzików. Sarninę możemy wykorzystać na wiele sposobów. Znakomite są szybko smażone steki, świetny jest gulasz z mięsa z udźca z dodatkiem warzyw i grzybów, ale najlepsza jest chyba pieczeń. Do jej przygotowania nadaje się zwłaszcza udziec, choć i karkówka się sprawdzi. Sarnina, jak już wspomnieliśmy, jest delikatna, więc nie należy stłumić jej smaku mocnymi przyprawami. Mięso przed pieczeniem, najlepiej jest zamarynować w czerwonym winie lub occie winnym z dodatkiem czosnku, liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego.

Mięso z dzika

Wśród dziczyzny, najbardziej popularne jest mięso z dzika. Przede wszystkim dlatego, że tych zwierząt jest w polskich lasach najwięcej. Kupując takie mięso zwróćmy uwagę, by było ono przebadane. Dziki bardzo często roznoszą bowiem pasożyty, w tym włośnie, wywołujące bardzo groźną włośnicę. Jeśli jednak znamy pewne źródło, warto od czasu do czasu zastąpić wieprzowinę bardziej ostrym w smaku mięsem dzika. Wykorzystujemy je na przeróżne sposoby. Możemy dziczyznę piec, dusić, grillować lub smażyć. Do pieczenia najlepiej nadaje się udziec. Karkówka świetnie sprawdzi się w gulaszu, a ze schabu czy szybki przygotujemy smaczne steki.

Zobacz też: Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie

Do dzika doskonale pasują przyprawy o "leśnym" pochodzeniu. Smaku naszej potrawie nada jałowiec, ale również suszone borówki czy żurawina. Obowiązkowo mięso musi spędzić pewien czas w marynacie, najlepiej z mocnego octu z dodatkiem sporej ilości cebuli, gałązek rozmarynu, jałowca, pieprzu i soli. Dzięki temu dziczyzna będzie bardziej krucha.

Mięso z jelenia

Najbardziej szlachetne jest mięso z jelenia. Rzadko możemy je spotkać w sklepach, do tego jest bardzo wymagające. Mięso jest dość twarde, ale soczyste i bardzo aromatyczne. Aby zachować jego właściwości, najlepiej jest je po prostu usmażyć na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości przypraw: tymianku, soli, pieprzu czy jałowca. Szkoda marnować mięso z jelenia na gulasz czy zupę. Smażone lub pieczone duże kawałki idealnie smakują z odpowiednimi sosami. Sos koperkowy jest najbardziej popularny, ale mięso z jelenia świetnie komponuje się również z sosem chrzanowym czy słodkimi sosami na bazie borówek czy pigwy.

Zając

Dzikie zające są dziś rarytasem, a kiedyś wykorzystywano je w kuchni praktycznie codziennie. Mięso jest bardzo twarde, dlatego też przygotowanie trwa długo. Najlepiej kupić cała tuszkę zająca, pozostawić go na kilka dni w zimnym miejscu by skruszało i dopiero wtedy zabrać się do jego przyrządzania. Najbardziej popularne są dania duszone, na przykład zając po myśliwsku, obsmażony na smalcu i upieczony z ziołami i warzywami w bulionie albo zając po polsku, duszony z warzywami w gęstej, kwaśnej śmietanie. Mięso z zająca idealnie nadaje się również na pasztet, musimy jednak dodać do niego sporo słoniny, bo zając zazwyczaj jest bardzo chudy.

Bażanty

I na koniec bażanty. Na polskich stołach przed wojną można było znaleźć wiele dań z dzikich ptaków. Jedzono cietrzewie, słonki, dzikie kaczki, bekasy czy nawet skowronki. Dziś wszystkie te ptaki są pod ochroną, pozostały nam więc jedynie bażanty, często hodowane. Mięso bażantów jest chude i ma ostry smak oraz zapach. Najlepiej je piec, ale by było soczyste trzeba je owinąć paskami słoniny. Ptaki możemy nadziewać kaszą, warzywami czy wątróbką drobiową. Bażanta możemy również dusić w śmietanie czy w winie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja