Sezon na dziczyznę. Mięso, które gościło na królewskich stołach

Dziczyzna to podstawa kuchni staropolskiej. Dziś nie gości jednak na naszych stołach tak często jak kiedyś. Jeśli jednak znajdziemy na stoisku z mięsem sarninę, karkówkę z dzika czy bażanta, wykorzystajmy okazję, by spróbować tego wybornego mięsa.

Sezon na dziczyznę. Mięso, które gościło na królewskich stołach
Źródło zdjęć: © 123RF
107

Niewiele osób, które nie zajmują się gotowaniem profesjonalnie, decyduje się na zakup dziczyzny, w obawie czy będą potrafili dobrze ją przyrządzić. To prawda, dziczyzna jest wymagająca, ale można sobie z nią poradzić. Oto nasz przewodnik po świecie dziczyzny.

Sarnina

Sarnina to jedno z najbardziej soczystych mięs. Ma delikatny, lekko słodkawy smak. Zapach sarniny zależy od pory roku i od tego, co sarna w konkretnym okresie je. W dodatku to bezpieczne mięso. Saren nie atakują włośnie czy inne pasożyty, których sporo może być w niebadanym mięsie dzików. Sarninę możemy wykorzystać na wiele sposobów. Znakomite są szybko smażone steki, świetny jest gulasz z mięsa z udźca z dodatkiem warzyw i grzybów, ale najlepsza jest chyba pieczeń. Do jej przygotowania nadaje się zwłaszcza udziec, choć i karkówka się sprawdzi. Sarnina, jak już wspomnieliśmy, jest delikatna, więc nie należy stłumić jej smaku mocnymi przyprawami. Mięso przed pieczeniem, najlepiej jest zamarynować w czerwonym winie lub occie winnym z dodatkiem czosnku, liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego.

Mięso z dzika

Wśród dziczyzny, najbardziej popularne jest mięso z dzika. Przede wszystkim dlatego, że tych zwierząt jest w polskich lasach najwięcej. Kupując takie mięso zwróćmy uwagę, by było ono przebadane. Dziki bardzo często roznoszą bowiem pasożyty, w tym włośnie, wywołujące bardzo groźną włośnicę. Jeśli jednak znamy pewne źródło, warto od czasu do czasu zastąpić wieprzowinę bardziej ostrym w smaku mięsem dzika. Wykorzystujemy je na przeróżne sposoby. Możemy dziczyznę piec, dusić, grillować lub smażyć. Do pieczenia najlepiej nadaje się udziec. Karkówka świetnie sprawdzi się w gulaszu, a ze schabu czy szybki przygotujemy smaczne steki.

Zobacz też: Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie

Do dzika doskonale pasują przyprawy o "leśnym" pochodzeniu. Smaku naszej potrawie nada jałowiec, ale również suszone borówki czy żurawina. Obowiązkowo mięso musi spędzić pewien czas w marynacie, najlepiej z mocnego octu z dodatkiem sporej ilości cebuli, gałązek rozmarynu, jałowca, pieprzu i soli. Dzięki temu dziczyzna będzie bardziej krucha.

Mięso z jelenia

Najbardziej szlachetne jest mięso z jelenia. Rzadko możemy je spotkać w sklepach, do tego jest bardzo wymagające. Mięso jest dość twarde, ale soczyste i bardzo aromatyczne. Aby zachować jego właściwości, najlepiej jest je po prostu usmażyć na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości przypraw: tymianku, soli, pieprzu czy jałowca. Szkoda marnować mięso z jelenia na gulasz czy zupę. Smażone lub pieczone duże kawałki idealnie smakują z odpowiednimi sosami. Sos koperkowy jest najbardziej popularny, ale mięso z jelenia świetnie komponuje się również z sosem chrzanowym czy słodkimi sosami na bazie borówek czy pigwy.

Zając

Dzikie zające są dziś rarytasem, a kiedyś wykorzystywano je w kuchni praktycznie codziennie. Mięso jest bardzo twarde, dlatego też przygotowanie trwa długo. Najlepiej kupić cała tuszkę zająca, pozostawić go na kilka dni w zimnym miejscu by skruszało i dopiero wtedy zabrać się do jego przyrządzania. Najbardziej popularne są dania duszone, na przykład zając po myśliwsku, obsmażony na smalcu i upieczony z ziołami i warzywami w bulionie albo zając po polsku, duszony z warzywami w gęstej, kwaśnej śmietanie. Mięso z zająca idealnie nadaje się również na pasztet, musimy jednak dodać do niego sporo słoniny, bo zając zazwyczaj jest bardzo chudy.

Bażanty

I na koniec bażanty. Na polskich stołach przed wojną można było znaleźć wiele dań z dzikich ptaków. Jedzono cietrzewie, słonki, dzikie kaczki, bekasy czy nawet skowronki. Dziś wszystkie te ptaki są pod ochroną, pozostały nam więc jedynie bażanty, często hodowane. Mięso bażantów jest chude i ma ostry smak oraz zapach. Najlepiej je piec, ale by było soczyste trzeba je owinąć paskami słoniny. Ptaki możemy nadziewać kaszą, warzywami czy wątróbką drobiową. Bażanta możemy również dusić w śmietanie czy w winie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu