Dziczyzna. Zapomniany przysmak szlachty

Chociaż w czasach I Rzeczpospolitej dziczyzna była jednym z podstawowych produktów na szlacheckich stołach, dziś to jedno z najmniej popularnych mięs w Polsce. Statystycznie mieszkaniec kraju na Wisłą zjada zaledwie 80 g tego mięsa rocznie.

Dziczyzna to ekologiczne i zdrowe mięso
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Co właściwie kryje się pod słowem "dziczyzna"? - Dziczyzną nazywamy mięso zwierzyny łownej, a więc dzików, saren, danieli, jeleni (tzw. dziczyzny grubej) oraz zajęcy, dzikich królików (tzw. dziczyzny drobnej) i dzikiego ptactwa – bażantów, kuropatw, przepiórek, dzikich kaczek, cyranek i cyraneczek. Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety – mówi w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Anna Wieczorek.

Czy wyróżnia się dziczyzna wśród innych mięs? Jest bogata w żelazo i białko. Jest niskokaloryczna. Wydaje się też, że w porównaniu z mięsem hodowlanym jest zdrowsza. - Dziko żyjące zwierzęta żywią się naturalnym pożywieniem i nie mają kontaktu z lekami (takimi jak np. antybiotyki) – tłumaczy nam dietetyk.

Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety.
© 123RF

Dziczyzna w kuchni znajdzie wiele zastosowań. Jak podkreśla Anna Wieczorek, to chude i dosyć twarde mięso. W związku z tym najlepiej dodać do nich marynatę, wodę i tłuszcz, aby było miękkie i soczyste. Dziczyzna świetnie sprawdzi się jako główny składnik pasztetu lub gulaszu. Wielu miłośników ma też soczysta pieczeń z dzika z aromatycznymi przyprawami i sosami. Potrawa ta została kilka lat temu umieszczona na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako klasyka województwa lubuskiego. Obecnie szynkę z dzika możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 19,99 złotych za opakowanie (500 g).

Przepis na pieczoną szynkę z dzika

Składniki:

  • 1 kg szynki z dzika
  • 5 ząbków czosnku
  • ziarna jałowca
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • smalec
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Zioła mieszamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy nimi szynkę i wkładamy do lodówki na noc. Wnętrze brytfanki smarujemy smalcem i wkładamy do niej szynkę z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczemy przez ok. 70 minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso wodą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom