Trwa ładowanie...

Dziczyzna. Zapomniany przysmak szlachty

Chociaż w czasach I Rzeczpospolitej dziczyzna była jednym z podstawowych produktów na szlacheckich stołach, dziś to jedno z najmniej popularnych mięs w Polsce. Statystycznie mieszkaniec kraju na Wisłą zjada zaledwie 80 g tego mięsa rocznie.

Dziczyzna. Zapomniany przysmak szlachtyŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Co właściwie kryje się pod słowem "dziczyzna"? - Dziczyzną nazywamy mięso zwierzyny łownej, a więc dzików, saren, danieli, jeleni (tzw. dziczyzny grubej) oraz zajęcy, dzikich królików (tzw. dziczyzny drobnej) i dzikiego ptactwa – bażantów, kuropatw, przepiórek, dzikich kaczek, cyranek i cyraneczek. Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety – mówi w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Anna Wieczorek.

Czy wyróżnia się dziczyzna wśród innych mięs? Jest bogata w żelazo i białko. Jest niskokaloryczna. Wydaje się też, że w porównaniu z mięsem hodowlanym jest zdrowsza. - Dziko żyjące zwierzęta żywią się naturalnym pożywieniem i nie mają kontaktu z lekami (takimi jak np. antybiotyki) – tłumaczy nam dietetyk.

Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety. 123RF
Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety. Źródło: 123RF

Dziczyzna w kuchni znajdzie wiele zastosowań. Jak podkreśla Anna Wieczorek, to chude i dosyć twarde mięso. W związku z tym najlepiej dodać do nich marynatę, wodę i tłuszcz, aby było miękkie i soczyste. Dziczyzna świetnie sprawdzi się jako główny składnik pasztetu lub gulaszu. Wielu miłośników ma też soczysta pieczeń z dzika z aromatycznymi przyprawami i sosami. Potrawa ta została kilka lat temu umieszczona na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako klasyka województwa lubuskiego. Obecnie szynkę z dzika możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 19,99 złotych za opakowanie (500 g).

Przepis na pieczoną szynkę z dzika

Składniki:

  • 1 kg szynki z dzika
  • 5 ząbków czosnku
  • ziarna jałowca
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • smalec
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Zioła mieszamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy nimi szynkę i wkładamy do lodówki na noc. Wnętrze brytfanki smarujemy smalcem i wkładamy do niej szynkę z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczemy przez ok. 70 minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso wodą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj