Dziczyzna. Zapomniany przysmak szlachty

Chociaż w czasach I Rzeczpospolitej dziczyzna była jednym z podstawowych produktów na szlacheckich stołach, dziś to jedno z najmniej popularnych mięs w Polsce. Statystycznie mieszkaniec kraju na Wisłą zjada zaledwie 80 g tego mięsa rocznie.

Dziczyzna to ekologiczne i zdrowe mięso
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Co właściwie kryje się pod słowem "dziczyzna"? - Dziczyzną nazywamy mięso zwierzyny łownej, a więc dzików, saren, danieli, jeleni (tzw. dziczyzny grubej) oraz zajęcy, dzikich królików (tzw. dziczyzny drobnej) i dzikiego ptactwa – bażantów, kuropatw, przepiórek, dzikich kaczek, cyranek i cyraneczek. Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety – mówi w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Anna Wieczorek.

Czy wyróżnia się dziczyzna wśród innych mięs? Jest bogata w żelazo i białko. Jest niskokaloryczna. Wydaje się też, że w porównaniu z mięsem hodowlanym jest zdrowsza. - Dziko żyjące zwierzęta żywią się naturalnym pożywieniem i nie mają kontaktu z lekami (takimi jak np. antybiotyki) – tłumaczy nam dietetyk.

Produkt ten ma w polskiej kuchni bogatą tradycję. Odpowiednio przygotowany może być wartościowych elementem zdrowej diety.
© 123RF

Dziczyzna w kuchni znajdzie wiele zastosowań. Jak podkreśla Anna Wieczorek, to chude i dosyć twarde mięso. W związku z tym najlepiej dodać do nich marynatę, wodę i tłuszcz, aby było miękkie i soczyste. Dziczyzna świetnie sprawdzi się jako główny składnik pasztetu lub gulaszu. Wielu miłośników ma też soczysta pieczeń z dzika z aromatycznymi przyprawami i sosami. Potrawa ta została kilka lat temu umieszczona na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako klasyka województwa lubuskiego. Obecnie szynkę z dzika możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 19,99 złotych za opakowanie (500 g).

Przepis na pieczoną szynkę z dzika

Składniki:

  • 1 kg szynki z dzika
  • 5 ząbków czosnku
  • ziarna jałowca
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • smalec
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Zioła mieszamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy nimi szynkę i wkładamy do lodówki na noc. Wnętrze brytfanki smarujemy smalcem i wkładamy do niej szynkę z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczemy przez ok. 70 minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso wodą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie