Serowy makowiec z brzoskwiniami
- Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem i przypieczonym, chrupiącym ciastem. Jest prosty w przygotowaniu, uda się nawet na bardzo mokrym serze z wiaderka - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 200 g masła lub margaryny
- 110 g cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.
Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
- 190 g cukru
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Masa makowa:
- 5 białek
- 90 g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki)
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820 g)
Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać cukier i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło lub margarynę, żółtka, śmietanę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej. Większą część spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, mniejszą również zawinąć w folię i oba kawałki wstawić do lodówki na około 45 minut.
Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie, podsypując wałek mąką, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30 cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Masa serowa: Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Masa makowa: Do drugiej miski przełożyć białko i ubić mikserem. Dodać cukier i miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszać. Dodać mak, wymieszać.
Na podpieczony spód wylać 1/3 masy serowej i na wierzchu wyłożyć łyżką/szpatułką połowę masy makowej, wylać połowę pozostałej masy serowej, wyrównać. Wyłożyć pozostałą masę makową i masę serową, znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 st. C na funkcji góra-dół przez 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Gdy ciasto będzie się podpiekało przygotujemy brzoskwinie. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.
Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto poukładać na brzoskwiniach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 st. C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i następnie można wstawić do lodówki. Myślę, że lepiej smakuje schłodzone.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze