Serowy makowiec z brzoskwiniami

- Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem i przypieczonym, chrupiącym ciastem. Jest prosty w przygotowaniu, uda się nawet na bardzo mokrym serze z wiaderka - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Serowy makowiec z brzoskwiniamiSerowy makowiec z brzoskwiniami
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g masła lub margaryny
  • 110 g cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 190 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Masa makowa:

  • 5 białek
  • 90 g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820 g)

Przepis

Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać cukier i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło lub margarynę, żółtka, śmietanę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej. Większą część spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, mniejszą również zawinąć w folię i oba kawałki wstawić do lodówki na około 45 minut.

Przepis

Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie, podsypując wałek mąką, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30 cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Przepis

Masa serowa: Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

Przepis

Masa makowa: Do drugiej miski przełożyć białko i ubić mikserem. Dodać cukier i miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszać. Dodać mak, wymieszać.

Przepis

Na podpieczony spód wylać 1/3 masy serowej i na wierzchu wyłożyć łyżką/szpatułką połowę masy makowej, wylać połowę pozostałej masy serowej, wyrównać. Wyłożyć pozostałą masę makową i masę serową, znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 st. C na funkcji góra-dół przez 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Przepis

Gdy ciasto będzie się podpiekało przygotujemy brzoskwinie. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

Przepis

Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto poukładać na brzoskwiniach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 st. C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Przepis

Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i następnie można wstawić do lodówki. Myślę, że lepiej smakuje schłodzone.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki