Serowe jagodzianki. Tak pyszne, że znikną do ostatniego okruszka
Wszystko zaczęło się od bułek twarogowych. Uwielbiałam je z ziołami i tak najczęściej przygotowywałam. Po jakimś czasie zaczęłam eksperymentować i tworzyć wersje na słodko. Tak powstały bułeczki twarogowe z owocami – twarogietki. Ostatnio to właśnie one zainspirowały mnie do kolejnej modyfikacji przepisu. Chciałam stworzyć bułeczki z większą ilością owoców. Zdecydowałam się na jagodzianki serowe. Wyszły znakomicie! A do tego ten obłędny zapach w całym domu!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki
Dodatkowo:
• 10 g erytrytolu
• 200 g jagód
Przepis
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Wymieszaj twaróg, jajka, mąkę i budyń w proszku. Dodaj erytrytol.
- Ciasto podziel na 8 części, uformuj kulki i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Delikatnie spłaszcz wszystkie kulki. Na środek każdej z nich nałóż łyżkę owoców. Zwiń bułeczki.
- Tak przygotowane jagodzianki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25−30 minut.
- Bułeczki będą doskonale smakować także z innymi owocami. Mąkę ryżową możesz wymienić na owsianą, orkiszową lub gryczaną. Zamiast erytrytolu można użyć innej substancji słodzącej, np. ksylitolu, stewii, a nawet miodu. Warto jednak pamiętać, że erytrytol nie ma kalorii.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl