WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Serowe jagodzianki. Tak pyszne, że znikną do ostatniego okruszka

Wszystko zaczęło się od bułek twarogowych. Uwielbiałam je z ziołami i tak najczęściej przygotowywałam. Po jakimś czasie zaczęłam eksperymentować i tworzyć wersje na słodko. Tak powstały bułeczki twarogowe z owocami – twarogietki. Ostatnio to właśnie one zainspirowały mnie do kolejnej modyfikacji przepisu. Chciałam stworzyć bułeczki z większą ilością owoców. Zdecydowałam się na jagodzianki serowe. Wyszły znakomicie! A do tego ten obłędny zapach w całym domu!

Serowe jagodzianki. Tak pyszne, że znikną do ostatniego okruszkaSerowe jagodzianki. Tak pyszne, że znikną do ostatniego okruszka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 500 g twarogu
• 4 jajka
• 300 g mąki ryżowej
• 16 g budyniu waniliowego

Składniki

Dodatkowo:
• 10 g erytrytolu
• 200 g jagód

Przepis

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • Wymieszaj twaróg, jajka, mąkę i budyń w proszku. Dodaj erytrytol.
  • Ciasto podziel na 8 części, uformuj kulki i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Delikatnie spłaszcz wszystkie kulki. Na środek każdej z nich nałóż łyżkę owoców. Zwiń bułeczki.
  • Tak przygotowane jagodzianki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25−30 minut.
  • Bułeczki będą doskonale smakować także z innymi owocami. Mąkę ryżową możesz wymienić na owsianą, orkiszową lub gryczaną. Zamiast erytrytolu można użyć innej substancji słodzącej, np. ksylitolu, stewii, a nawet miodu. Warto jednak pamiętać, że erytrytol nie ma kalorii.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce