Sernik ze słodkich ziemniaków z bezami i karmelizowanymi orzechami. Idealny na zimę

Wraz z malejącymi temperaturami często rośnie apetyt na słodkości. A gdy za oknem zaczyna być coraz mroźniej, nic tak nie poprawia dnia jak pyszne ciasto na stole. A tym nakarmimy aż 8 osób.

Gdy już wszystkie składniki są w kuchni, należy rozgrzać piekarnik do 150 stopni C
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Żeby przygotować całość, musimy zarezerwować sobie ok. półtorej godziny. Do bazy będzie potrzebne: 100 g masła topionego, 200 g biszkoptów i 1 łyżeczka zmielonego cynamonu. Żeby zrobić nadzienie, trzeba zaopatrzyć się w: ½ łyżeczki startej świeżej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, szczyptę soli, 375 g sera śmietankowego w temperaturze pokojowej, 150 g brązowego cukru, 200 g słodkich ziemniaków, pieczonych w formie puree, 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, 3 jajka i 1 łyżeczkę zmielonego cynamonu. Do bezy przyda się 200 g białka i 170 g brązowego cukru, a do karmelizowanych orzechów włoskich: 100 g orzechów włoskich, 50 g cukru, 20 g masła i 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu.

Gdy już wszystkie składniki są w kuchni, należy rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odłożyć na bok.

Na samym początku trzeba zrobić bazę. W tym celu umieszczamy kalifornijskie orzechy włoskie, cukier, masło i cynamon na podgrzanej patelni i trzymamy je na średnim ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż orzechy kalifornijskie pokryją się stopioną mieszanką cukrową. Potem należy przenieść je na blaszkę do pieczenia, aby ostygły.

Następnie drobno miażdżymy herbatniki i odkładamy na bok. W misce trzeba wymieszać roztopione masło z cynamonem, a następnie z pokruszonymi herbatnikami. Całość powinno się przenieść do miski i umieść w lodówce.

Aby zrobić nadzienie, łączymy cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól w małej misce i odstawiamy na bok. Następnie, używając trzepaczki elektrycznej, mieszamy ser śmietanowy i brązowy cukier w dużej misce, do uzyskania gładkości. Potem dodajemy słodkie ziemniaki, wanilię i miksturę przypraw i roztrzepujemy masę, aż będzie gładka. Następnie dodajemy jajka, po jednym na raz.

Kolejnym krokiem jest wyjęcie bazy do sernika z lodówki. Wlewamy słodkie nadzienie do ziemniaków i pieczemy w piekarniku przez około 50 minut. Potem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Następnie umieszczamy cukier w podgrzanym rondlu i podgrzewamy, aż osiągnie 100 stopni C. Za pomocą elektrycznej trzepaczki mieszamy białka i gdy zaczną się usztywniać dodajemy trochę podgrzanego cukru. Kontynuujemy ubijanie dodając pozostały cukier, aż beza będzie gładka i twarda. Powinno to zająć ok. 10 minut.

Na wierzchu sernika po ostygnięciu układamy orzechy włoskie, a na nich masę bezową. Możemy zostawić kilka orzechów do dekoracji.

Źródło: californiawalnuts.uk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości