Sernik ze słodkich ziemniaków z bezami i karmelizowanymi orzechami. Idealny na zimę

Wraz z malejącymi temperaturami często rośnie apetyt na słodkości. A gdy za oknem zaczyna być coraz mroźniej, nic tak nie poprawia dnia jak pyszne ciasto na stole. A tym nakarmimy aż 8 osób.

Gdy już wszystkie składniki są w kuchni, należy rozgrzać piekarnik do 150 stopni C
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Żeby przygotować całość, musimy zarezerwować sobie ok. półtorej godziny. Do bazy będzie potrzebne: 100 g masła topionego, 200 g biszkoptów i 1 łyżeczka zmielonego cynamonu. Żeby zrobić nadzienie, trzeba zaopatrzyć się w: ½ łyżeczki startej świeżej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, szczyptę soli, 375 g sera śmietankowego w temperaturze pokojowej, 150 g brązowego cukru, 200 g słodkich ziemniaków, pieczonych w formie puree, 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, 3 jajka i 1 łyżeczkę zmielonego cynamonu. Do bezy przyda się 200 g białka i 170 g brązowego cukru, a do karmelizowanych orzechów włoskich: 100 g orzechów włoskich, 50 g cukru, 20 g masła i 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu.

Gdy już wszystkie składniki są w kuchni, należy rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odłożyć na bok.

Na samym początku trzeba zrobić bazę. W tym celu umieszczamy kalifornijskie orzechy włoskie, cukier, masło i cynamon na podgrzanej patelni i trzymamy je na średnim ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż orzechy kalifornijskie pokryją się stopioną mieszanką cukrową. Potem należy przenieść je na blaszkę do pieczenia, aby ostygły.

Następnie drobno miażdżymy herbatniki i odkładamy na bok. W misce trzeba wymieszać roztopione masło z cynamonem, a następnie z pokruszonymi herbatnikami. Całość powinno się przenieść do miski i umieść w lodówce.

Aby zrobić nadzienie, łączymy cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól w małej misce i odstawiamy na bok. Następnie, używając trzepaczki elektrycznej, mieszamy ser śmietanowy i brązowy cukier w dużej misce, do uzyskania gładkości. Potem dodajemy słodkie ziemniaki, wanilię i miksturę przypraw i roztrzepujemy masę, aż będzie gładka. Następnie dodajemy jajka, po jednym na raz.

Kolejnym krokiem jest wyjęcie bazy do sernika z lodówki. Wlewamy słodkie nadzienie do ziemniaków i pieczemy w piekarniku przez około 50 minut. Potem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Następnie umieszczamy cukier w podgrzanym rondlu i podgrzewamy, aż osiągnie 100 stopni C. Za pomocą elektrycznej trzepaczki mieszamy białka i gdy zaczną się usztywniać dodajemy trochę podgrzanego cukru. Kontynuujemy ubijanie dodając pozostały cukier, aż beza będzie gładka i twarda. Powinno to zająć ok. 10 minut.

Na wierzchu sernika po ostygnięciu układamy orzechy włoskie, a na nich masę bezową. Możemy zostawić kilka orzechów do dekoracji.

Źródło: californiawalnuts.uk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita