Sernik ze słodkich ziemniaków z bezami i karmelizowanymi orzechami. Idealny na zimę
Wraz z malejącymi temperaturami często rośnie apetyt na słodkości. A gdy za oknem zaczyna być coraz mroźniej, nic tak nie poprawia dnia jak pyszne ciasto na stole. A tym nakarmimy aż 8 osób.
Żeby przygotować całość, musimy zarezerwować sobie ok. półtorej godziny. Do bazy będzie potrzebne: 100 g masła topionego, 200 g biszkoptów i 1 łyżeczka zmielonego cynamonu. Żeby zrobić nadzienie, trzeba zaopatrzyć się w: ½ łyżeczki startej świeżej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, szczyptę soli, 375 g sera śmietankowego w temperaturze pokojowej, 150 g brązowego cukru, 200 g słodkich ziemniaków, pieczonych w formie puree, 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, 3 jajka i 1 łyżeczkę zmielonego cynamonu. Do bezy przyda się 200 g białka i 170 g brązowego cukru, a do karmelizowanych orzechów włoskich: 100 g orzechów włoskich, 50 g cukru, 20 g masła i 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu.
Gdy już wszystkie składniki są w kuchni, należy rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odłożyć na bok.
Na samym początku trzeba zrobić bazę. W tym celu umieszczamy kalifornijskie orzechy włoskie, cukier, masło i cynamon na podgrzanej patelni i trzymamy je na średnim ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż orzechy kalifornijskie pokryją się stopioną mieszanką cukrową. Potem należy przenieść je na blaszkę do pieczenia, aby ostygły.
Następnie drobno miażdżymy herbatniki i odkładamy na bok. W misce trzeba wymieszać roztopione masło z cynamonem, a następnie z pokruszonymi herbatnikami. Całość powinno się przenieść do miski i umieść w lodówce.
Aby zrobić nadzienie, łączymy cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól w małej misce i odstawiamy na bok. Następnie, używając trzepaczki elektrycznej, mieszamy ser śmietanowy i brązowy cukier w dużej misce, do uzyskania gładkości. Potem dodajemy słodkie ziemniaki, wanilię i miksturę przypraw i roztrzepujemy masę, aż będzie gładka. Następnie dodajemy jajka, po jednym na raz.
Kolejnym krokiem jest wyjęcie bazy do sernika z lodówki. Wlewamy słodkie nadzienie do ziemniaków i pieczemy w piekarniku przez około 50 minut. Potem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie umieszczamy cukier w podgrzanym rondlu i podgrzewamy, aż osiągnie 100 stopni C. Za pomocą elektrycznej trzepaczki mieszamy białka i gdy zaczną się usztywniać dodajemy trochę podgrzanego cukru. Kontynuujemy ubijanie dodając pozostały cukier, aż beza będzie gładka i twarda. Powinno to zająć ok. 10 minut.
Na wierzchu sernika po ostygnięciu układamy orzechy włoskie, a na nich masę bezową. Możemy zostawić kilka orzechów do dekoracji.
Źródło: californiawalnuts.uk