Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie
Jaki powinien być idealny sernik? Wysoki, puszysty, kremowy, bez spękań na wierzchu. Kluczek do sukcesu jest oczywiście odpowiedni ser. Jeśli decydujemy się na twaróg z wiaderka, zwróćmy uwagę, by nie było w nim sztucznych aromatów, zagęstników czy cukru. Im krótszy, skład tym lepiej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 2 budynie śmietankowe
- 250 g cukru pudru
- 100 g masła
- 7 jajek
Opcjonalnie:
- 100 g rodzynek namoczonych w rumie
- skórka otarta z cytryny
- polewa czekoladowa
Przepis
- Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
- Odzielić białka od żółtek.
- Stopniowo dodwać żółtka do masy maślanej, nie przestając miksować (na najwyższych obrotach).
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce twaróg. Kiedy skłądniki się połączą, dodać budynie i wymieszać.
- Można dodać skórkę cytrynową lub/i rodzynki. Wymieszać.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć ciasto i delikatnie wylepić dnim dno.
- Piekarnik rozgrzac do 180 st. C. Wstawić kruchy spód na ok. 10 min.
- Następnie wyłożyć masę serową i wyrównać. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 st. C.
- Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki. Można polać polewą lub oporószyć cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl