Sernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonie

Przepyszny kremowy sernik na kruchym spodzie z bezą na której powstają charakterystyczne krople "rosy". Sernik z rosą to klasyka wśród polskich wypieków. Smakuje fantastycznie! Jest niebiańsko delikatny i śmietankowy. jak go przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Sernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonieSernik z rosą. Klasyczne ciacho w nowej odsłonie
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • kilka kropli esencji śmietankowej

Masa serowa:

  • 80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym na 0,5 litra mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Przepis

  • Spód: masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Wszystkie składniki zagnieść, dodając ostudzone masło. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą mąką.
  • Masa serowa: składniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w masę łyżką, nie mikserem!
  • Piec 45 minut (180 st. C), w tym czasie ubić 3 białka. Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  • Po 45 minutach wyjąć sernik z pieca i rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włożyć sernik znowu do piekarnika i piec dopóki masa wierzchnia białkowa nie osiągnie rumianego koloru.
  • *Polewa: *rozpuścić masło, wlać do niego śmietanę, energicznie mieszając, a następnie dodać resztę składników.
  • Sernik polać polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce