Sernik tradycyjny. Klasyczny przepis na wyśmienite ciacho
Rodzajów sernika znamy bardzo wiele. Ale nadal najbardziej popularny jest sernik wiedeński, pieczony z masy serowej z dodatkiem bakalii i aromatycznych olejków. W serniku tym nie ma spodu z ciasta, cały jest serowy. My jednak proponujemy tradycyjny sernik ze spodem z kruchego ciasta.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 1,3 szklanki mąki
- 0,5 kostki margaryny
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
Masa serowa:
Przepis
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
- Twaróg przemielić (chyba, że jest już mielony). Dodać do niego proszki budyniowe i utrzeć.
- Dodawać następnie żółtka i dokładnie wymieszać. Potem powoli wlewając dodawać mleko i olej.
- 9 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Białka dodać do masy serowej i dobrze wymieszać.
- Gotową masę serową wylać na ciasto. Posypać rodzynkami (muszą być sparzone wcześniej) i łyżką schować je w masie serowej.
- Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzone ciasto polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Można też rozsmarować na wierzchu karmel i posypać posiekanymi orzechami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl