Trwa ładowanie...

Sernik malinowy na zimno

Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całości. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", doskonale wpisuje się w klimat letnich wypieków.

Sernik malinowy na zimnoŹródło: www.malacukierenka.pl
d3ioqej
d3ioqej

Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całość. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", doskonale wpisuje się w klimat letnich wypieków.

Składniki:
100 g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych (możemy również użyć amaretti)
100 g biszkoptów
120 g masła
1 kg gotowego sera na sernik
500 g świeżych malin
6 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
1 galaretka o smaku owoców leśnych (może też być truskawkowa lub malinowa)
maliny do ozdoby
listki mięty lub melisy

  1. Ciastka i biszkopty zmielić na "piasek" (lub dobrze pokruszyć).
  2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Dodać je do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
  3. Maliny oczyścić, delikatnie umyć i zmiksować na mus.
  4. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 5 minut, by napęczniała.
  5. Do dużej miski przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i utrzeć mikserem, aż ser zrobi się kremowy, gładki.
  6. Do sera dodać mus z malin i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  7. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
  8. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
  9. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ostygniętą galaretkę wylać na wierzch sernika i ozdobić malinami. Sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik można ozdobić listkami melisy lub mięty. [
(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d3ioqej

Sprawdź również: maślane ciasto z wiśniami.

d3ioqej
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
Więcej tematów