Sernik malinowy na zimno

Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całości. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", doskonale wpisuje się w klimat letnich wypieków.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całość. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", doskonale wpisuje się w klimat letnich wypieków.

Składniki:
100 g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych (możemy również użyć amaretti)
100 g biszkoptów
120 g masła
1 kg gotowego sera na sernik
500 g świeżych malin
6 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
1 galaretka o smaku owoców leśnych (może też być truskawkowa lub malinowa)
maliny do ozdoby
listki mięty lub melisy

  1. Ciastka i biszkopty zmielić na "piasek" (lub dobrze pokruszyć).
  2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Dodać je do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
  3. Maliny oczyścić, delikatnie umyć i zmiksować na mus.
  4. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 5 minut, by napęczniała.
  5. Do dużej miski przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i utrzeć mikserem, aż ser zrobi się kremowy, gładki.
  6. Do sera dodać mus z malin i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  7. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
  8. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
  9. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ostygniętą galaretkę wylać na wierzch sernika i ozdobić malinami. Sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik można ozdobić listkami melisy lub mięty. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: maślane ciasto z wiśniami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu