Sernik malinowy na zimno
Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całości. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", doskonale wpisuje się w klimat letnich wypieków.
Rewelacyjny sernik z dużą ilością malin i galaretką. Jest aromatyczny, a ciasteczkowy, maślany spód dobrze dopełnia całość. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", doskonale wpisuje się w klimat letnich wypieków.
Składniki:
100 g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych (możemy również użyć amaretti)
100 g biszkoptów
120 g masła
1 kg gotowego sera na sernik
500 g świeżych malin
6 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
1 galaretka o smaku owoców leśnych (może też być truskawkowa lub malinowa)
maliny do ozdoby
listki mięty lub melisy
- Ciastka i biszkopty zmielić na "piasek" (lub dobrze pokruszyć).
- Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Dodać je do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
- Maliny oczyścić, delikatnie umyć i zmiksować na mus.
- Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 5 minut, by napęczniała.
- Do dużej miski przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i utrzeć mikserem, aż ser zrobi się kremowy, gładki.
- Do sera dodać mus z malin i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygniętą galaretkę wylać na wierzch sernika i ozdobić malinami. Sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik można ozdobić listkami melisy lub mięty. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: maślane ciasto z wiśniami.