Sernik korzenny z polewą krówkową

Sernik to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na polskich stołach. Trudno wyobrazić sobie święta bez tego pysznego, domowego wypieku. Istnieje jego wiele wersji - obok klasycznych przepisów, znajdziemy też takie, które wprowadzają różne innowacje. Możesz w tym roku zaskoczyć gości zupełnie nową odsłoną tego smakołyku. Masa serowa z dynią w połączeniu z ciasteczkami korzennymi i polewą z krówek stworzy niezwykle apetyczną kompozycję, której nikt się nie oprze.

Sernik korzenny z polewą krówkowąSernik korzenny z polewą krówkową
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego
  • 3 jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel)
  • 150 g cukru
  • 20 g mąki pszennej (jedna czubata łyżeczka)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 400 g dyni (można zastąpić mrożoną)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek korzennych
  • 50 g masła

Składniki na polewę:

  • 15-20 szt. krówek
  • 40 g masła
  • 150 ml mleka

Składniki

Rekomendowana tortownica – śr. 22cm (w przypadku użycia większej, sernik wyjdzie niższy)

Przepis

  • Na początek przygotowujemy spód - ciastka korzenne mielemy w blenderze lub drobno kruszymy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy w 180 st. C przez 10 minut.
  • Przygotowujemy puree z dyni – pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku lub na patelni do miękkości, a następnie blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do zmiksowanego na gładką masę sera dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, jajka, zimne puree z dyni, budyń, aromat waniliowy, mąkę. Cały czas mieszamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewamy ją na przygotowany spód.
  • Ciasto pieczemy w funkcji góra-dół (nie włączamy termoobiegu!) najpierw przez 15 minut w 180 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez ok. 1,5 godz.
  • Sernik musi dobrze ostygnąć, dlatego pozostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (nawet na całą noc).
  • Przygotowując polewę, rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy krówki. Podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy aż krówki się rozpuszczą, a całość odpowiednio zgęstnieje (może to zająć kilkanaście minut).
  • Polewę krówkową wylewamy na ostudzony sernik. Będzie się pięknie prezentowała udekorowany ciasteczkami i cukierkami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna