Sernik czekoladowy na spodzie z masłem orzechowym

Aksamitny i obłędnie czekoladowy sernik na spodzie z masłem orzechowym to doskonała propozycja na świąteczny deser. Sernik jest tak pyszny, ze z pewnością zadowoli nawet największych łasuchów. Zanim się obejrzycie, zniknie do ostatniego okruszka.

Sernik czekoladowy na spodzie z masłem orzechowymSernik czekoladowy na spodzie z masłem orzechowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Forma o średnicy 18 cm

Spód:

  • 100 g ciastek maślanych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Masa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 64 proc.
  • 200 g śmietany 30 proc.
  • 500 g sera na sernik
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ganache:

  • 100 g śmietany 30 proc.
  • 50 g gorzkiej czekolady 64 proc.

Przepis

  • Ciastka mielę za pomocą blendera. Dodaję masło, masło orzechowe i sól. Wszystko razem mieszam. Umieszczam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Śmietanę doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z palnika i dodaję czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia. Ser, cukier, sól i mąkę ziemniaczaną wkładam do misy miksera i łączę. Wlewam rozpuszczoną w śmietanie czekoladę.
  • Dodaję po jednym jajku, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, a po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 40 minut. Studzę sernik w uchylonym piekarniku.
  • Śmietanę doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z palnika i dodaję czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia. Polewą oblewam ostudzony sernik
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości