WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Sernik czekoladowy na spodzie z masłem orzechowym

Aksamitny i obłędnie czekoladowy sernik na spodzie z masłem orzechowym to doskonała propozycja na świąteczny deser. Sernik jest tak pyszny, ze z pewnością zadowoli nawet największych łasuchów. Zanim się obejrzycie, zniknie do ostatniego okruszka.

Sernik czekoladowy na spodzie z masłem orzechowymSernik czekoladowy na spodzie z masłem orzechowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Forma o średnicy 18 cm

Spód:

  • 100 g ciastek maślanych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Masa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 64 proc.
  • 200 g śmietany 30 proc.
  • 500 g sera na sernik
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ganache:

  • 100 g śmietany 30 proc.
  • 50 g gorzkiej czekolady 64 proc.

Przepis

  • Ciastka mielę za pomocą blendera. Dodaję masło, masło orzechowe i sól. Wszystko razem mieszam. Umieszczam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Śmietanę doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z palnika i dodaję czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia. Ser, cukier, sól i mąkę ziemniaczaną wkładam do misy miksera i łączę. Wlewam rozpuszczoną w śmietanie czekoladę.
  • Dodaję po jednym jajku, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, a po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 40 minut. Studzę sernik w uchylonym piekarniku.
  • Śmietanę doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z palnika i dodaję czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia. Polewą oblewam ostudzony sernik

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad