Ser topiony – pochodzenie, skład, kalorie, zdrowsze alternatywy

Ser topiony po raz pierwszy wyprodukowano ponad 100 lat temu w Szwajcarii. Od tamtej pory zdążył zawojować całą Europę, w tym także Polskę. Lubimy ser topiony za to, że jest tani, smaczny i łatwo go wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby. Możemy zrobić z niego nie tylko smarowidło kanapkowe, ale także gęsty sos, a nawet zupę. Warto jednak wiedzieć, co tak naprawdę zawiera skład sera topionego.

Ser topionyCoraz częściej zamiast resztek sera podpuszczkowego w składzie sera topionego znajdziemy wodę i tłuszcze zwierzęce
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Ser topiony – pochodzenie

Idea przyświecająca powstaniu serka topionego była całkiem słuszna. Chodziło o wykorzystywanie serów podpuszczkowych, które ze względu na nieodpowiedni kształt albo inne uszkodzenia nie nadawały się już do sprzedaży. Produkcja takich serów jest bardzo droga i wymagająca, nic więc dziwnego, że powstał pomysł na to, jak nie marnować tych cennych produktów.

Ponad 100 lat temu w Szwajcarii powstał pomysł na produkcję serów topionych, które bardzo szybko zyskały popularność zwłaszcza we Francji. Tam Leon Bel otworzył pierwszą fabrykę serów topionych, w której powstawały charakterystyczne krążki sera topionego pod nazwą "Krówka Śmieszka".

Łatwy do smarowania, z długim terminem przydatności do spożycia. Nic dziwnego, że ser topiony szybko zawojował całą Europę i zaczął się pojawiać w najrozmaitszych wersjach i z różnymi dodatkami. Dzisiaj w składzie sera topionego znajdziemy najczęściej wodę i utwardzane tłuszcze zamiast sera, dlatego warto uważnie przyglądać się etykietom, zanim zdecydujemy się na ten zakup.

Szpinakowa rolada z łososiem

Ser topiony – skład

Ser topiony z szynką, serek topiony z ziołami, z łososiem, pieczarkami itd.; ser topiony w plastrach, kostki sera topionego czy plastikowe kubeczki z serowym kremem do smarowania – najczęściej w takich postaciach możemy spotkać dzisiaj ser topiony w sklepach. Kuszą niską ceną, łatwością smarowania i wieloma możliwościami wykorzystywania w kuchni, ale czy warto po nie sięga?

Coraz częściej zamiast resztek sera podpuszczkowego w składzie sera topionego znajdziemy wodę i tłuszcze zwierzęce – zwykle masło, chociaż i ono wypierane jest przez tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzane i wysoko przetworzone. Ponadto w składzie sera topionego znajdziemy też konserwanty i emulgatory oraz szereg substancji ułatwiających smarowanie. Nie dostarczą nam one składników odżywczych, a część popularnych konserwantów uznana jest za potencjalnie rakotwórcze.

Jeśli w składzie sera topionego znajdziemy fosforany – lepiej zrezygnować z zakupu. Fosforany pomagają w uzyskaniu jednolitej konsystencji produktu, ale bynajmniej nie pomagają naszemu organizmowi. Zaburzają one wchłanianie wapnia, żelazu i magnezu. W konsekwencji może to doprowadzić do osteoporozy.

Ser topiony – kalorie

W wyniku dużej zawartości tłuszczu w serze topionym wzrasta kaloryczność tego produktu. W 100 g sera topionego, czyli mniej więcej jednej kostce, znajdziemy 250-300 kalorii. Spożywając ser topiony dostarczamy sobie głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, których nie powinniśmy jeść w nadmiarze. Ser topiony ma więcej białka niż inne smarowidła, jak margaryna, i jednocześnie mniej kalorii. Mimo to nie powinniśmy jeść go w nadmiarze, ponieważ poza kaloriami nie dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.

Ser topiony – zdrowsze alternatywy

Zdecydowanie lepszym smarowidłem kanapkowym, będzie rozgniecione awokado, ale jeśli cenimy ser topiony za jego skład i trudno nam wyeliminować nam go z diety, warto szukać zdrowszych alternatyw. Podpowiedzią może być na przykład ser topiony kozi, który dostarczy organizmowi więcej składników odżywczych, ale również nie jest pozbawiony chemicznych dodatków. Tym, którzy rozważnie komponują jadłospis i lubią kuchenne DIY polecamy przepis na domowy serek topiony.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć