Czubryca zielona - skład, właściwości i zastosowanie

Czubryca zielona bazuje na cząbrze górskim, nie ogrodowym. Dodaje się ją do zup, jajecznicy, kanapek, sałatek, potraw mięsnych, bigosu, leczo.

CzubrycaPodstawę unikalnego składu czubrycy zielonej, nadającego charakterystyczny smak potrawom, stanowi ususzony cząber górski
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Czubryca zielona - skład

Czubryca zielona (satureja montana), zwana także czubricą, jest cenioną mieszanką ziół i przypraw o bułgarskich korzeniach. Jest niezwykle delikatna w smaku, łagodniejsza niż czubryca czerwona, określana mianem czubrycy bułgarskiej, ale ma nieco silniejszy, bardzo przyjemny aromat. W sklepach dostępna jest także czubryca żółta.

Podstawę unikalnego składu czubrycy zielonej, nadającego charakterystyczny smak potrawom, stanowi ususzony cząber górski, spokrewniony z cząbrem ogrodowym. Zawiera on liczne olejki eteryczne, determinujące delikatnie korzenny smak przyprawy. Cechują go nie tylko właściwości aromatyczne, ale również lecznicze.

Uniwersalna czubryca zielona składa się ponadto również z takich starannie dobranych ziół, jak czosnek, cebula, natka pietruszki, koperek, tymianek, lubczyk, kozieradka czy zielona papryka. Do tej mieszanki przypraw dodaje się także niewielką ilość soli, cukru oraz skrobi kukurydzianej.

Szpinakowa rolada z łososiem

Czubryca zielona - właściwości

Przed zakupem mieszanki przypraw, zwanej czubrycą zieloną, warto sprawdzić jej skład. Oryginalna czubryca zielona bazuje bowiem na cząbrze górskim, który często bywa zastępowany odmiana ogrodową, o zupełnie innym smaku i nieco odmiennych właściwościach.

Cząber górski zawiera olejki eteryczne, bogate w żywice, karotenoidy, śluzy, flawonoidy, a także kwasy rozmarynowy, kawowy, oleanolowy, betulinowy, ursolowy oraz karnozowy. Liście czubrycy zielonej wykazują działanie odkażające i stosuje się je w kosmetyce w celu łagodzenia podrażnień i kojenia tłustej skóry twarzy. Ponadto pomagają przy ukąszeniach owadów i poparzeniach skórnych. Czubryca zielona:

  • hamuje rozwój bakterii oraz drożdżaków, 
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak niestrawność lub wzdęcia,
  • pomaga na bóle gardła, zapalenia pęcherza moczowego, nieregularne miesiączki, nudności, wymioty, biegunki.

Czubryca zielona – zastosowanie: do czego ją dodawać

Bałkańskie korzenie czubrycy zielonej przyczyniły się do powszechnego stosowania tej przyprawy jako dodatek do dań kuchni bułgarskiej. Do czego dodawać czubrycę zieloną na co dzień? Przyprawa idealnie uzupełni potrawy mięsne, zwłaszcza drobiowe – z kurczaka i indyka, z ziemniaków, z roślin strączkowych, zupy warzywne, sałatki.

Można nią wzbogacać dania z jajek (np. jajecznicę), posypywać nią kanapki, twarożki do smarowania pieczywa, a także sery oraz wędliny, serwowane na deskach w postaci przystawek, z oliwkami i chrupiącą ciabattą czy bagietkami. Czubryca zielona idealnie sprawdzi się jako składnik mięsnych marynat, a także sosów, chociażby majonezowego lub sosu do mięsa.

W kuchni polskiej coraz powszechniej praktykuje się dosypywanie czubrycy zielonej do takich potraw, jak bigos, gołąbki, fasolka po bretońsku. Przyprawa doskonale komponuje się z leczo, pieczonymi rybami, np. pstrągiem, frytkami, a nawet pizzą.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce