Czubryca zielona - skład, właściwości i zastosowanie

Czubryca zielona bazuje na cząbrze górskim, nie ogrodowym. Dodaje się ją do zup, jajecznicy, kanapek, sałatek, potraw mięsnych, bigosu, leczo.

CzubrycaPodstawę unikalnego składu czubrycy zielonej, nadającego charakterystyczny smak potrawom, stanowi ususzony cząber górski
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Czubryca zielona - skład

Czubryca zielona (satureja montana), zwana także czubricą, jest cenioną mieszanką ziół i przypraw o bułgarskich korzeniach. Jest niezwykle delikatna w smaku, łagodniejsza niż czubryca czerwona, określana mianem czubrycy bułgarskiej, ale ma nieco silniejszy, bardzo przyjemny aromat. W sklepach dostępna jest także czubryca żółta.

Podstawę unikalnego składu czubrycy zielonej, nadającego charakterystyczny smak potrawom, stanowi ususzony cząber górski, spokrewniony z cząbrem ogrodowym. Zawiera on liczne olejki eteryczne, determinujące delikatnie korzenny smak przyprawy. Cechują go nie tylko właściwości aromatyczne, ale również lecznicze.

Uniwersalna czubryca zielona składa się ponadto również z takich starannie dobranych ziół, jak czosnek, cebula, natka pietruszki, koperek, tymianek, lubczyk, kozieradka czy zielona papryka. Do tej mieszanki przypraw dodaje się także niewielką ilość soli, cukru oraz skrobi kukurydzianej.

Szpinakowa rolada z łososiem

Czubryca zielona - właściwości

Przed zakupem mieszanki przypraw, zwanej czubrycą zieloną, warto sprawdzić jej skład. Oryginalna czubryca zielona bazuje bowiem na cząbrze górskim, który często bywa zastępowany odmiana ogrodową, o zupełnie innym smaku i nieco odmiennych właściwościach.

Cząber górski zawiera olejki eteryczne, bogate w żywice, karotenoidy, śluzy, flawonoidy, a także kwasy rozmarynowy, kawowy, oleanolowy, betulinowy, ursolowy oraz karnozowy. Liście czubrycy zielonej wykazują działanie odkażające i stosuje się je w kosmetyce w celu łagodzenia podrażnień i kojenia tłustej skóry twarzy. Ponadto pomagają przy ukąszeniach owadów i poparzeniach skórnych. Czubryca zielona:

  • hamuje rozwój bakterii oraz drożdżaków, 
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak niestrawność lub wzdęcia,
  • pomaga na bóle gardła, zapalenia pęcherza moczowego, nieregularne miesiączki, nudności, wymioty, biegunki.

Czubryca zielona – zastosowanie: do czego ją dodawać

Bałkańskie korzenie czubrycy zielonej przyczyniły się do powszechnego stosowania tej przyprawy jako dodatek do dań kuchni bułgarskiej. Do czego dodawać czubrycę zieloną na co dzień? Przyprawa idealnie uzupełni potrawy mięsne, zwłaszcza drobiowe – z kurczaka i indyka, z ziemniaków, z roślin strączkowych, zupy warzywne, sałatki.

Można nią wzbogacać dania z jajek (np. jajecznicę), posypywać nią kanapki, twarożki do smarowania pieczywa, a także sery oraz wędliny, serwowane na deskach w postaci przystawek, z oliwkami i chrupiącą ciabattą czy bagietkami. Czubryca zielona idealnie sprawdzi się jako składnik mięsnych marynat, a także sosów, chociażby majonezowego lub sosu do mięsa.

W kuchni polskiej coraz powszechniej praktykuje się dosypywanie czubrycy zielonej do takich potraw, jak bigos, gołąbki, fasolka po bretońsku. Przyprawa doskonale komponuje się z leczo, pieczonymi rybami, np. pstrągiem, frytkami, a nawet pizzą.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀