Ser feta – rodzaje, sposób wytwarzania, zastosowanie w kuchni

Ser feta jest nieodłącznym elementem kuchni i kultury Grecji - wspominał o nim nawet Homer w swojej „Odysei”. Z języka greckiego „feta” oznacza „plaster” i wskazuje tym samym tradycyjny sposób podania. Istnieje kilka rodzajów sera feta. I choć, według znawców, ich jakość jest zróżnicowana, każda odmiana znajdzie swoich amatorów i odpowiednie zastosowanie w kuchni.

Ser feta jest symbolem kuchni greckiej
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Ser feta – rodzaje

Oryginalny ser feta wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. Tylko wtedy jest kruchy i ma ziarnistą konsystencję. To właśnie niewielkie otworki zauważalne po przekrojeniu sera świadczą o jego wysokiej jakości. Oryginalny ser feta (ściślej: jego nazwa i sposób wytwarzania) od 2007 objęty jest ochroną prawną dzięki czemu jest produktem wolnym od konserwantów i barwników. Ponadto, może być wytwarzany tylko w Grecji.
Każdy z rodzajów sera feta ma odmienne właściwości. Feta produkowana z sera owczego wyróżnia się wysokim wskaźnikiem wartości odżywczych, szczególnie protein, jest bielszy i tłustszy, a jego smak jest mniej intensywny. Ser feta wytwarzany z mleka koziego ma mocniejszy smak i aromat. Natomiast feta na bazie mleka krowiego, wytwarzana głównie poza granicami Grecji, odznacza się najłagodniejszym smakiem i aromatem a także lepką konsystencją, co według amatorów serów świadczy o jej niskiej jakości.
Warto wspomnieć, że na greckiej wyspie, Krecie, wytwarza się specyficzny rodzaj fety. Jej oryginalność tkwi w bardzo szybko przerwanym procesie dojrzewania, przez co ser zachowuje neutralny smak. Ten rodzaj fety przypomina polski twaróg.

Ser feta - sposób wytwarzania

Oryginalnie ser feta wytwarzany jest w Grecji, jednak jego pokrewne odmiany produkowane są także na Bałkanach. Natomiast Australia, Stany Zjednoczone i Dania to czołowi producenci serów feta, które śmiało można określić jako „fetopodobne”, co wynika ze stosowania pasteryzowanego mleka krowiego,ubogiego w aromaty ziół śródziemnomorskich, a także wykorzystywania receptur innych niż oryginalna, chroniona prawem.
Tradycyjny proces produkcji greckiego sera feta polegał na ubijaniu mleka gałązką figowca, którego sok zawiera enzymy trawienne. Według innej techniki wydojone mleko zlewano do naczynia, w którym znajdowały się resztki skrzepu z mleka przetwarzanego wcześniej, tak aby szybciej się zsiadło.
Ser feta formowany jest w bochenki. Tradycyjnie pakuje się go w drewniane baryłki lub metalowe pojemniki, ale masowa produkcja wymusiła także zastosowanie plastikowych, hermetycznie zamykanych opakowań. Jednak niezależnie od rodzaju opakowania ser feta powinien znajdować się w odpowiedniej ilości solanki, aby zachował swoją świeżość do otwarcia, a potem mógł być przydatny do spożycia jeszcze przez długi czas.
Feta jest najczęściej serem półtłustym o zawartości wody w okolicach 50%, a soli nie większej niż 6%.
Dobrej jakości ser feta jest kruchy i łatwo topi się w wysokich temperaturach.

Ser feta – zastosowanie w kuchni

Dawniej ser feta spożywany był jako przekąska przy akompaniamencie oliwy z oliwek, oregano i pieczywa pszennego.
Dziś fetę spotykamy głównie w przepisach na sałatki składające się głównie z pomidorów, ogórków, papryki i różnego gatunku sałat. W tradycyjnej sałatce greckiej „kulka” fety jest zwieńczeniem dania. Fetę z mleka krowiego można także użyć przygotowując przystawki takie jak koreczki czy roladki. Oryginalna feta komponuje się świetnie ze szpinakiem tworząc wyśmienite nadzienie do pierożków typu ravioli, nadaje się do zapiekanek i pizzy. A chcąc sięgnąć do kulinarnych źródeł, warto przygotować grecką spanakopitę. Ser feta będzie również doskonałym elementem deski serów.

Wskazówka: Jeśli ser feta jest za słony należy umieścić go na kilka minut w przegotowanej, ostudzonej wodzie lub mleku.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów