Trwa ładowanie...

Semlor – jak zrobić pyszne szwedzkie bułeczki?

W Skandynawii jada się je zazwyczaj w okresie karnawału, ale bułeczki drożdżowe wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną są tak smaczne, że warto po nie sięgać przez cały rok. Na pewno skutecznie osłodzą każdy ponury i chłodny wieczór. Jak przygotować semlor?

Semlor to specjał o długiej tradycjiSemlor to specjał o długiej tradycjiŹródło: 123RF
drd0cfm
drd0cfm

Korzeni tego specjału należy szukać w starożytnym Rzymie, gdzie chętnie jadano pieczywo moczone w mleku. Słowo semla (określenia semlor używa się w liczbie mnogiej) pochodzi zresztą od łacińskiego wyrazy semila oznaczającego gatunek drobnej mąki. Z czasem zwyczaj przejęli też mieszkańcy krajów germańskich, a następnie także Skandynawowie.

W Szwecji semlor były niegdyś podawane w głębokich talerzach z ciepłym mlekiem. Dziś zazwyczaj serwuje się je jak zwykłe ciastka, które pierwotnie spożywano tylko w fettisdag, czyli ostatni dzień karnawału. Jednak wraz z upowszechnieniem protestantyzmu Szwedzi przestali ściśle przestrzegać zasad Wielkiego Postu, obecnie po semlor sięgają codziennie, od Bożego Narodzenia do Wielkanocy, a wielu cukierniach i piekarniach pyszne bułeczki są dostępne przez cały rok.

Semlor to specjał o długiej tradycji, sięgającej przynajmniej XVI wieku, skąd pochodzą pierwsze zapisane wzmianki na jego temat. Do skandynawskiego kraju bułeczki miała sprowadzić pochodząca z Niemiec Katarzyna Saska, pierwsza żona króla Gustawa Wazy, która słynęła z niechęci do tradycyjnych szwedzkich potraw. Za wielkiego miłośnika tych ciastek uchodził inny szwedzki monarcha, Adolf Fryderyk, który swoje zamiłowanie do biesiadowania przypłacił życiem – zmarł po spożyciu obiadu złożonego z homara, kawioru, kiszonej kapusty, wędzonego śledzia i… czternastu porcji semli maczanych w mleku.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Początkowo Szwedzi jadali same bułeczki, nadzienie z masy migdałowej pojawiało się dopiero w pierwszej połowie XIX w., zaś bita śmietana – 100 lat później. Dziś nikt nie wyobraża sobie semlor bez tych dodatków.

drd0cfm

Przepis na bułeczki

Przygotowanie semlor zaczynamy oczywiście od upieczenia bułeczek. Zadanie nie jest trudne.

Drobną mąkę pszenną, np. chlebową (2,5 szklanki) mieszamy z suchymi drożdżami (10 g), po czym dodajemy drobny cukier przeznaczony do wypieków (1/3 szklanki), świeże jajko, dużą szczyptę soli, łyżeczkę zmielonego kardamonu, a na koniec roztopione masło (80 g). Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy, którą następnie formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.

Później dzielimy je na równe części, powinno być ich 16-18. Z każdej formujemy okrągłe bułeczki, które rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odpowiednie odległości. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości, po czym każdą kulę smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 210-220 stopni. Gotowe bułeczki powinny się ładnie zarumienić.

Semlor 123RF
Źródło: 123RF

Semlor – co w nich siedzi

Upieczone bułeczki zostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Potrzebna będzie przede wszystkim masa migdałowa, którą możemy kupić gotową lub wykonać samodzielnie –pozbawione skórki migdały (szklanka) mielimy blenderem na proszek i mieszamy go z cukrem pudrem (szklanka), zalewamy wodą (około 1/4 szklanki), dodajemy odrobinę aromatu migdałowego lub wody różanej (niektórzy stosują też likier amaretto) i ugniatamy, aż masa stanie się gładka i jednolita, w razie konieczności dodając trochę wody.

drd0cfm

Gdy bułki całkowicie ostygną, odcinamy ich górę – około 1,5 centymetra, po czym wydrążamy część miąższu, który przekładamy do naczynia z masą migdałową i mieszamy. Nadzienie powinno być dość lepkie, dlatego w razie konieczności dodajemy trochę mleka.

Zobacz też:

drd0cfm

Gotową masą napełniamy bułki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego czy specjalnego pistoletu do kremu nakładamy bitą śmietanę przygotowaną ze śmietany kremówki (500 ml) ubitej z cukrem waniliowym (2 łyżeczki). Bułeczkę przykrywamy odciętym wcześniej wierzchołkiem i posypujemy cukrem pudrem.

Semlę możemy zaserwować w tradycyjny sposób – w głębokim talerzu, zamoczoną w gorącym mleku i przyozdobioną laską cynamonu. Świetnie sprawdza się również jak zwykłe ciastku, np. w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
drd0cfm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drd0cfm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj