Propozycje na kolorowe śniadania dla dzieci

Kanapki to nieśmiertelny śniadaniowy hit, bo na kromkę chleba czy bułki można położyć niemal wszystko, co nam przyjdzie do głowy. A przede wszystkim – na pewno kanapki wiodą prym w kategorii najszybszych posiłków.

Kolorowe kanapki dla dzieciKanapki dla dzieci
Źródło zdjęć: © 123RF

Kanapki dla dzieci. Pieczywo

Małych smakoszy jednak niełatwo będzie zadowolić. Nie wystarczy kromka pszennego chleba posmarowana masłem ze smętnym plastrem żółtego sera. Dzieci także szybciej się nudzą – ukochana dziś bułka z ziarnami dyni jutro będzie tą znienawidzoną.

Zamiast tradycyjnego chleba pszennego wybierajmy chleby na zakwasach – żytnie, wieloziarniste, a nawet gryczane czy orkiszowe. Pamiętajmy, by dostosować rodzaj pieczywa do wieku dziecka – dla rocznego czy dwuletniego malucha pieczywo na zakwasie może być ciężkostrawne lub trudne do pogryzienia.

Z kolei dziecko w wieku szkolnym zdecydowanie powinno polubić bogate w błonnik i cenne wartości odżywcze chleby z ziarnami. Unikajmy więc bułek pszennych, zwłaszcza tych marketowych zawierających polepszacze smaku i substancje spulchniające.

Kanapki dla dzieci. Czym posmarować?

Najbardziej dzieci lubią masło, więc śmiało możemy użyć tego o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82 procent. Na pewno unikajmy miksów z roślinnymi tłuszczami utwardzonymi.

Alternatywą jednak może być masło orzechowe o wysokiej zawartości orzechów lub pasta warzywna. Jej wykonanie to zaledwie kilka chwil, a z powodzeniem zastąpi klasyczne smarowidło na chleb.

Zdrowe i smaczne są pasty z ugotowanych warzyw strączkowych – np. z czerwonej czy zielonej soczewicy. Po zblendowaniu z ulubionymi dodatkami dziecka (oliwki, suszone pomidory, kiszony ogórek) będą pysznie spajały kromki chleba.

Najbardziej popularną obecnie i, co ważne, bardzo zdrową pastą jest hummus. Niekoniecznie nasze dziecko może polubić go w tradycyjnej odsłonie, więc zamieńmy kumin i czosnek na takie zioła, jak szczypiorek czy koperek.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Zdrowe dodatki do kanapek dla dzieci

Sercem kanapki jest ser – to wie każde dziecko. Wybierajmy pełnotłuste i pozbawione dodatków w postaci m.in. chlorku wapnia. A jeśli tylko nasze dziecko się zgodzi – zamieńmy ser żółty na twaróg. Może w postaci pasty z ziarnami słonecznika?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmiksowany twaróg ułożyć na chlebie w towarzystwie dżemu lub pokrojonych na plastry owoców – bananów, truskawek, kiwi i innych.

Zamiast wędliny połóżmy na kanapki dla dzieci ugotowaną pierś z indyka, jajko gotowane, pieczonego łososia lub... tofu pokrojone w plastry. Z pewnością ten dodatek zaintryguje malucha.

Poza białkiem i tłuszczami na chlebie pamiętajmy o warzywach. W każdej ilości, jaką tylko pomieści kromka chleba i... brzuszek małego głodomora. Ogórki i pomidory to oczywistość, żeby nie powiedzieć banał, ale na pieczywo mogą trafić także: seler naciowy, kiszona marchew lub rzodkiew, ugotowany burak w plastrach, listki młodego szpinaku czy chrupiąca kalarepa.

Kanapki dla dzieci. Pasta z dyni i sezamu.

Jeśli dziecko nie przepada za warzywami, można je przemycić. Na przykład w postaci słodkiej pasty z sezonowej dyni z prażonymi ziarnami sezamu. Wystarczy upiec dynię w piekarniku, a gdy zmięknie obrać ze skóry i zmiksować na gładką pastę (będzie świetnym dodatkiem i zagęszczaczem do zup, sosów, placków oraz naleśników). Do pasty z dyni należy dodać odrobinę tahini i podprażonego sezamu. A gdy dodamy również pół łyżeczki miodu, będzie świetnym dodatkiem do kanapkowego twarożku.

Taką pastę można dowolnie modyfikować, ponieważ dynia ma lekko słodki, uniwersalny smak. Gdy wrzucimy do niej ugotowaną ciecierzycę i zmiksujemy na gładki krem, to będzie się świetnie komponować z czosnkiem lub natką pietruszki.

Purée z dyni możemy smarować kanapki dla najmłodszych dzieci – również niemowlakom delikatna słodycz tego warzywa powinna przypaść do gustu. Wówczas pamiętajmy, by unikać dodatku soli oraz cukru, a w zamian – dodajmy oliwy z oliwek i posmarujmy pastą bajgiel lub kromkę bułki wrocławskiej.

Pasta z marchewki na kanapce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach