Propozycje na kolorowe śniadania dla dzieci
Kanapki to nieśmiertelny śniadaniowy hit, bo na kromkę chleba czy bułki można położyć niemal wszystko, co nam przyjdzie do głowy. A przede wszystkim – na pewno kanapki wiodą prym w kategorii najszybszych posiłków.
Kanapki dla dzieci. Pieczywo
Małych smakoszy jednak niełatwo będzie zadowolić. Nie wystarczy kromka pszennego chleba posmarowana masłem ze smętnym plastrem żółtego sera. Dzieci także szybciej się nudzą – ukochana dziś bułka z ziarnami dyni jutro będzie tą znienawidzoną.
Zamiast tradycyjnego chleba pszennego wybierajmy chleby na zakwasach – żytnie, wieloziarniste, a nawet gryczane czy orkiszowe. Pamiętajmy, by dostosować rodzaj pieczywa do wieku dziecka – dla rocznego czy dwuletniego malucha pieczywo na zakwasie może być ciężkostrawne lub trudne do pogryzienia.
Z kolei dziecko w wieku szkolnym zdecydowanie powinno polubić bogate w błonnik i cenne wartości odżywcze chleby z ziarnami. Unikajmy więc bułek pszennych, zwłaszcza tych marketowych zawierających polepszacze smaku i substancje spulchniające.
Kanapki dla dzieci. Czym posmarować?
Najbardziej dzieci lubią masło, więc śmiało możemy użyć tego o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82 procent. Na pewno unikajmy miksów z roślinnymi tłuszczami utwardzonymi.
Alternatywą jednak może być masło orzechowe o wysokiej zawartości orzechów lub pasta warzywna. Jej wykonanie to zaledwie kilka chwil, a z powodzeniem zastąpi klasyczne smarowidło na chleb.
Zdrowe i smaczne są pasty z ugotowanych warzyw strączkowych – np. z czerwonej czy zielonej soczewicy. Po zblendowaniu z ulubionymi dodatkami dziecka (oliwki, suszone pomidory, kiszony ogórek) będą pysznie spajały kromki chleba.
Najbardziej popularną obecnie i, co ważne, bardzo zdrową pastą jest hummus. Niekoniecznie nasze dziecko może polubić go w tradycyjnej odsłonie, więc zamieńmy kumin i czosnek na takie zioła, jak szczypiorek czy koperek.
Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą
Zdrowe dodatki do kanapek dla dzieci
Sercem kanapki jest ser – to wie każde dziecko. Wybierajmy pełnotłuste i pozbawione dodatków w postaci m.in. chlorku wapnia. A jeśli tylko nasze dziecko się zgodzi – zamieńmy ser żółty na twaróg. Może w postaci pasty z ziarnami słonecznika?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmiksowany twaróg ułożyć na chlebie w towarzystwie dżemu lub pokrojonych na plastry owoców – bananów, truskawek, kiwi i innych.
Zamiast wędliny połóżmy na kanapki dla dzieci ugotowaną pierś z indyka, jajko gotowane, pieczonego łososia lub... tofu pokrojone w plastry. Z pewnością ten dodatek zaintryguje malucha.
Poza białkiem i tłuszczami na chlebie pamiętajmy o warzywach. W każdej ilości, jaką tylko pomieści kromka chleba i... brzuszek małego głodomora. Ogórki i pomidory to oczywistość, żeby nie powiedzieć banał, ale na pieczywo mogą trafić także: seler naciowy, kiszona marchew lub rzodkiew, ugotowany burak w plastrach, listki młodego szpinaku czy chrupiąca kalarepa.
Kanapki dla dzieci. Pasta z dyni i sezamu.
Jeśli dziecko nie przepada za warzywami, można je przemycić. Na przykład w postaci słodkiej pasty z sezonowej dyni z prażonymi ziarnami sezamu. Wystarczy upiec dynię w piekarniku, a gdy zmięknie obrać ze skóry i zmiksować na gładką pastę (będzie świetnym dodatkiem i zagęszczaczem do zup, sosów, placków oraz naleśników). Do pasty z dyni należy dodać odrobinę tahini i podprażonego sezamu. A gdy dodamy również pół łyżeczki miodu, będzie świetnym dodatkiem do kanapkowego twarożku.
Taką pastę można dowolnie modyfikować, ponieważ dynia ma lekko słodki, uniwersalny smak. Gdy wrzucimy do niej ugotowaną ciecierzycę i zmiksujemy na gładki krem, to będzie się świetnie komponować z czosnkiem lub natką pietruszki.
Purée z dyni możemy smarować kanapki dla najmłodszych dzieci – również niemowlakom delikatna słodycz tego warzywa powinna przypaść do gustu. Wówczas pamiętajmy, by unikać dodatku soli oraz cukru, a w zamian – dodajmy oliwy z oliwek i posmarujmy pastą bajgiel lub kromkę bułki wrocławskiej.
Zobacz także: