Propozycje na kolorowe śniadania dla dzieci

Kanapki to nieśmiertelny śniadaniowy hit, bo na kromkę chleba czy bułki można położyć niemal wszystko, co nam przyjdzie do głowy. A przede wszystkim – na pewno kanapki wiodą prym w kategorii najszybszych posiłków.

Kolorowe kanapki dla dzieciKanapki dla dzieci
Źródło zdjęć: © 123RF

Kanapki dla dzieci. Pieczywo

Małych smakoszy jednak niełatwo będzie zadowolić. Nie wystarczy kromka pszennego chleba posmarowana masłem ze smętnym plastrem żółtego sera. Dzieci także szybciej się nudzą – ukochana dziś bułka z ziarnami dyni jutro będzie tą znienawidzoną.

Zamiast tradycyjnego chleba pszennego wybierajmy chleby na zakwasach – żytnie, wieloziarniste, a nawet gryczane czy orkiszowe. Pamiętajmy, by dostosować rodzaj pieczywa do wieku dziecka – dla rocznego czy dwuletniego malucha pieczywo na zakwasie może być ciężkostrawne lub trudne do pogryzienia.

Z kolei dziecko w wieku szkolnym zdecydowanie powinno polubić bogate w błonnik i cenne wartości odżywcze chleby z ziarnami. Unikajmy więc bułek pszennych, zwłaszcza tych marketowych zawierających polepszacze smaku i substancje spulchniające.

Kanapki dla dzieci. Czym posmarować?

Najbardziej dzieci lubią masło, więc śmiało możemy użyć tego o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82 procent. Na pewno unikajmy miksów z roślinnymi tłuszczami utwardzonymi.

Alternatywą jednak może być masło orzechowe o wysokiej zawartości orzechów lub pasta warzywna. Jej wykonanie to zaledwie kilka chwil, a z powodzeniem zastąpi klasyczne smarowidło na chleb.

Zdrowe i smaczne są pasty z ugotowanych warzyw strączkowych – np. z czerwonej czy zielonej soczewicy. Po zblendowaniu z ulubionymi dodatkami dziecka (oliwki, suszone pomidory, kiszony ogórek) będą pysznie spajały kromki chleba.

Najbardziej popularną obecnie i, co ważne, bardzo zdrową pastą jest hummus. Niekoniecznie nasze dziecko może polubić go w tradycyjnej odsłonie, więc zamieńmy kumin i czosnek na takie zioła, jak szczypiorek czy koperek.

Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą

Zdrowe dodatki do kanapek dla dzieci

Sercem kanapki jest ser – to wie każde dziecko. Wybierajmy pełnotłuste i pozbawione dodatków w postaci m.in. chlorku wapnia. A jeśli tylko nasze dziecko się zgodzi – zamieńmy ser żółty na twaróg. Może w postaci pasty z ziarnami słonecznika?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmiksowany twaróg ułożyć na chlebie w towarzystwie dżemu lub pokrojonych na plastry owoców – bananów, truskawek, kiwi i innych.

Zamiast wędliny połóżmy na kanapki dla dzieci ugotowaną pierś z indyka, jajko gotowane, pieczonego łososia lub... tofu pokrojone w plastry. Z pewnością ten dodatek zaintryguje malucha.

Poza białkiem i tłuszczami na chlebie pamiętajmy o warzywach. W każdej ilości, jaką tylko pomieści kromka chleba i... brzuszek małego głodomora. Ogórki i pomidory to oczywistość, żeby nie powiedzieć banał, ale na pieczywo mogą trafić także: seler naciowy, kiszona marchew lub rzodkiew, ugotowany burak w plastrach, listki młodego szpinaku czy chrupiąca kalarepa.

Kanapki dla dzieci. Pasta z dyni i sezamu.

Jeśli dziecko nie przepada za warzywami, można je przemycić. Na przykład w postaci słodkiej pasty z sezonowej dyni z prażonymi ziarnami sezamu. Wystarczy upiec dynię w piekarniku, a gdy zmięknie obrać ze skóry i zmiksować na gładką pastę (będzie świetnym dodatkiem i zagęszczaczem do zup, sosów, placków oraz naleśników). Do pasty z dyni należy dodać odrobinę tahini i podprażonego sezamu. A gdy dodamy również pół łyżeczki miodu, będzie świetnym dodatkiem do kanapkowego twarożku.

Taką pastę można dowolnie modyfikować, ponieważ dynia ma lekko słodki, uniwersalny smak. Gdy wrzucimy do niej ugotowaną ciecierzycę i zmiksujemy na gładki krem, to będzie się świetnie komponować z czosnkiem lub natką pietruszki.

Purée z dyni możemy smarować kanapki dla najmłodszych dzieci – również niemowlakom delikatna słodycz tego warzywa powinna przypaść do gustu. Wówczas pamiętajmy, by unikać dodatku soli oraz cukru, a w zamian – dodajmy oliwy z oliwek i posmarujmy pastą bajgiel lub kromkę bułki wrocławskiej.

Pasta z marchewki na kanapce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce