- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 filiżanka jagód
- 1 filiżanka malin
- 70 g ciemnej czekolady
- 1 litr lodów śmietankowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przepis
Lody wyjmujemy z zamrażarki i czekamy ok. 15 minut, aż zmiękną. Rozkręcamy je mikserem – powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy opłukane na sitku i wysuszone owoce, startą na tarce czekoladę (zostawiamy ok. 1,5 łyżki do keksówki) i mieszamy delikatnie łyżką.
Przepis
Dno keksówki (lub pudełka po lodach) wysypujemy orzechami włoskimi i resztą startej czekolady.
Przepis
Masę delikatnie przelewamy do keksówki i wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser możemy udekorować świeżymi owocami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl