Semifredo z owocami lata
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 filiżanka jagód
- 1 filiżanka malin
- 70 g ciemnej czekolady
- 1 litr lodów śmietankowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Lody wyjmujemy z zamrażarki i czekamy ok. 15 minut, aż zmiękną. Rozkręcamy je mikserem – powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy opłukane na sitku i wysuszone owoce, startą na tarce czekoladę (zostawiamy ok. 1,5 łyżki do keksówki) i mieszamy delikatnie łyżką.
Dno keksówki (lub pudełka po lodach) wysypujemy orzechami włoskimi i resztą startej czekolady.
Masę delikatnie przelewamy do keksówki i wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser możemy udekorować świeżymi owocami.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze