Dubajska czekolada stała się inspiracją do stworzenia wyjątkowego sernika z pistacjami. Nie dość, że wygląda jak z najlepszej cukierni, to jeszcze smakuje obłędnie. Dlatego do tego ciasta z pewnością wrócisz nie jeden raz. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie zrobić sernik dubajski, obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na masę sernikową:
- 200 ml mleka skondensowanego,
- 150 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 jajka,
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 kg twarogu sernikowego.
Warstwa "dubajska czekolada":
- 350 g kremu pistacjowego,
- 400 g ciasta kataifi smażonego, nitkowanego.
Spód sernika:
- 50 g kremu pistacjowego,
- 50 g roztopionego masła,
- 150 g herbatników kakaowych.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 g czekolady mlecznej.
O czym warto pamiętać:
- Do tradycyjnego spodu składającego się z rozdrobnionych w blenderze herbatników i roztopionego masła dodaj krem pistacjowy. Dzięki temu składnikowi nie tylko urozmaicisz smak pierwszej warstwy, ale też uszczelnisz spód. Powstałą mieszankę ugnieć przy pomocy łyżki, ręki lub dna szklanki.
- Sernik piecz w dwóch fazach. Przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i kontynuuj pieczenie przez 70 minut.
- Pamiętaj, nie wyjmuj sernika tuż po upieczeniu. Uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w urządzeniu do ostygnięcia.
- To jednak nie koniec pracy. Bezpośrednio na upieczonym serniku rozprowadź warstwę z ciasta kataifi i kremu pistacjowego.
- Ostatni poziom to polewa. Polecamy przygotować ją na bazie czekolady i śmietanki. Dzięki kremowemu dodatkowi praca z gotową mieszanką będzie prosta, szybka i przyjemna.
- Na koniec wstaw sernik do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować ciasto posiekanymi drobno pistacjami.