Z tym przepisem wyjdzie miękki i soczysty. Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym
Zanim zabierzemy się za pieczenie schabu, musimy odpowiednio przygotować mięso. W tym celu porządnie nacieramy je olejem i przyprawami. Pieczony schab to doskonały pomysł na uroczysty świąteczny obiad. Natomiast po wystudzeniu nadaje się na kanapki. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Schab umyć, osuszyć natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki, obłożyć ćwiartkami obranych jabłek, wlać sok jabłkowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 st. C przez około 1,5 godz.
Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche.
Przygotować sos. Chrzan, majonez, borówki wymieszać.
Wystudzony schab pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek, polać sosem borówkowym.