Schab duszony w sosie cebulowo-maślanym

Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przygotuj schab duszony w aromatycznym sosie maślano-cebulowym! Przyrządzone w ten sposób mięso jest bardzo miękkie, soczyste i delikatne. Sprawdzi się idealnie na obiad, a także podany na zimno. Wypróbuj go na co dzień, a także na wielkanocnym stole. Przepis z bloga "Dailycooking".

Schab duszony w sosie cebulowo-maślanymSchab duszony w sosie cebulowo-maślanym
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 750 g schabu bez kości
  • 2 większe cebule (ok. 200 g)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • mąką do oprószenia mięsa
  • 250-300 ml wody
  • opcjonalnie 150 g słodkiej śmietany 30-36 proc.

Przepis

Cebule obrać i pokroić w piórka, czyli najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę w cienkie plasterki – również wzdłuż. Schab opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usunąć błonę, która nie udusi się tak jak mięso. Schab pokroić w poprzeczne plastry o grubości 1,5-2 cm.

Przepis

Każdy plaster przyprawić pieprzem w takiej ilości jaką lubimy najbardziej. Plastrów mięsa nie zbijamy tłuczkiem. Przyprawione pieprzem mięso oprószyć mąką – dokładnie, ale strząsając jednocześnie nadmiar mąki.

Przepis

Na patelni rozgrzać olej i na mocniejszym ogniu krótko obsmażać z obu stron każdy (oprószony mąką) plaster schabu. Mięso powinno obsmażać się na własnym tłuszczu, ale gdyby patelnia zrobiła się "sucha", należy dodać odrobinę oleju. Obsmażone kawałki przekładać do garnka.

Przepis

Kiedy wszystkie plastry schabu będą obsmażone, na patelnię przełożyć cebulę i smażyć ją, aż skarmelizuje się, czyli zbrązowieje. Można dodać szczuptę cukru. Należy jednak uważać, aby nie przypaliła się, gdyż sos może być gorzki.

Przepis

Do usmażonej cebuli dodać masło. Mieszając smażyć jeszcze przez około 2 minuty. W tym czasie zagotować wodę.

Przepis

Cebulę przełożyć do garnka z mięsem, a na patelnię wlać wrzącą wodę. Zagotować wszystko, a następnie przelać do mięsa, aby wypłukać resztę smaku, jaki pozostaje na patelni. Garnek przykryć pokrywką i na niedużym ogniu dusić mięso przez około 40 minut. W połowie duszenia przyprawić solą.

Przepis

Kiedy mięso będzie miękkie, po zdjęciu z ognia opcjonalnie można wlać słodką śmietankę i wymieszać. Nie trzeba już wtedy sosu gotować. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałam puree ziemniaczane i sałatę lodową z odrobiną sosu z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają