Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek
Znienawidzony przez wielu szpinak to znakomite źródło beta-karotenu oraz witamin C i E. Jest to także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Najlepszy są świeże liście szpinaku, dodawane do sałatek czy surówek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Przepis
- Szpinak płuczemy, suszymy i siekamy, jeśli ma duże liście. Wkładamy do salaterek lub do głębokich talerzy razem z mieszanką sałat.
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Cukinię tniemy na ok. 4 cm paseczki i grillujemy na patelni.
- Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i robimy sadzone z jaj przepiórczych.
- Na sałatę i szpinak wykładamy fasolkę szparagową i zgrillowaną cukinię.
- W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim sałatkę. Na wierzch wykładamy sadzone jajka przepiórcze.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl