Co można zrobić z cukinii?

Cukinia jest warzywem bardzo uniwersalnym w swoim smaku, dlatego sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Szczyt sezonu wypada w drugiej połowie lata i wtedy cukinia jest najtańsza. Wybierz się na targ warzywny albo do sklepu i eksperymentuj w kuchni!

CukiniaSprawdzone przepisy na cukinię
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa z cukinii

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, dlatego bardzo dobrze nadaje się jako jeden z podstawowych składników zup. Na jej bazie można przygotować kremy lub zwykłe zupy z widocznymi kawałkami warzyw. Jeśli lubisz zupy, wypróbuj poniższy przepis.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 por,
  • 0,6 l bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
  • 150 g sera feta,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy olej z masłem. Por kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Solimy i chwilę podsmażamy.
  2. Cukinię kroimy w plastry i dorzucamy do pora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy, ciągle mieszając.
  3. Następnie wlewamy bulion tak, by zakrył warzywa. Garnek przykrywamy, a całość gotujemy przez ok. 25 minut.
  4. Blendujemy zupę i doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy posiekany koperek. Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.
  5. Podajemy z serem feta pokrojonym w kostkę oraz ze świeżym koperkiem.

Burek- przekąska prosto z Bałkanów

Dania główne z cukinią

Cukinię można piec, nadziewać, smażyć, grillować, gotować. Wszystko to sprawia, że jest idealnym warzywem do dań głównych. Nawet jej kwiaty można faszerować i podawać na obiad. Z cukinii możemy zrobić zapiekanki, placki warzywne, a nawet kotlety. Szczególnie smaczna jest cukinia pieczona z mięsem. Wypróbuj przepis na mielone z cukinią i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 1 pęczek szczypiorku z dymką,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wsypujemy do niej posiekany szczypiorek i mieszamy.
  2. Mięso przekładamy w większą miskę, dodajemy do niego cukinię ze szczypiorem, jajko i bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
  3. Dymkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ją do masy mięsnej i dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy niewielkie kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na tłuszczu.

Cukinia na deser

Dzięki swojemu neutralnemu smakowi cukinia doskonale nadaje się do dań na słodko. Można z niej przygotować mocno czekoladowe ciasto albo smaczne racuszki, które z pewnością pokocha każdy miłośnik słodkości. Jak zrobić placuszki z cukinii na słodko?

Składniki:

  • 1 niewielka cukinia,
  • 2 szkl. mąki,
  • 400 g jogurtu,
  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej jogurt, cukier z cukrem waniliowym, jajka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, aż powstanie gładka masa.
  2. Jeśli cukinia puści dużo soku, można dodać więcej mąki. Nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i łyżką nakładamy na nią placuszki.
  3. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub czekoladą.
Cukinia
© 123RF

Przetwory z cukinią

Cukinię można pasteryzować w postaci sałatki, nakładać do słoików wraz z papryką albo nawet kisić. Mnie bardzo smakuje ketchup zrobiony z cukinii. Wiesz, jak go przygotować?

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 3 czerwone papryki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 szkl. octu,
  • 15-20 dag cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w paski. Zasypujemy je w garnku 2 łyżkami soli i odstawiamy na ok. godzinę.
  2. Warzywa wraz z powstałym płynem stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 30 minut. Całość studzimy, po czym blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, ocet i koncentrat pomidorowy.
  3. Zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut. Gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
  4. Powinny się same zawekować po odstawieniu, ale dla większej pewności możemy je dodatkowo pasteryzować przez 15 minut.

Z cukinii można przygotować pożywne śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację a nawet deser. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna, jeśli połączymy ją ze składnikami, które nadadzą jej wyrazistości. Warto próbować różnych wariacji cukiniowych – szczególnie w czasie sezonu, gdy znajdziemy ją bez problemu na każdym targu w naprawdę niskich cenach.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie