Co można zrobić z cukinii?
Cukinia jest warzywem bardzo uniwersalnym w swoim smaku, dlatego sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Szczyt sezonu wypada w drugiej połowie lata i wtedy cukinia jest najtańsza. Wybierz się na targ warzywny albo do sklepu i eksperymentuj w kuchni!
Zupa z cukinii
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, dlatego bardzo dobrze nadaje się jako jeden z podstawowych składników zup. Na jej bazie można przygotować kremy lub zwykłe zupy z widocznymi kawałkami warzyw. Jeśli lubisz zupy, wypróbuj poniższy przepis.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 por,
- 0,6 l bulionu,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ pęczka koperku,
- ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
- 150 g sera feta,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy olej z masłem. Por kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Solimy i chwilę podsmażamy.
- Cukinię kroimy w plastry i dorzucamy do pora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy, ciągle mieszając.
- Następnie wlewamy bulion tak, by zakrył warzywa. Garnek przykrywamy, a całość gotujemy przez ok. 25 minut.
- Blendujemy zupę i doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy posiekany koperek. Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.
- Podajemy z serem feta pokrojonym w kostkę oraz ze świeżym koperkiem.
Burek- przekąska prosto z Bałkanów
Dania główne z cukinią
Cukinię można piec, nadziewać, smażyć, grillować, gotować. Wszystko to sprawia, że jest idealnym warzywem do dań głównych. Nawet jej kwiaty można faszerować i podawać na obiad. Z cukinii możemy zrobić zapiekanki, placki warzywne, a nawet kotlety. Szczególnie smaczna jest cukinia pieczona z mięsem. Wypróbuj przepis na mielone z cukinią i szczypiorkiem.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 30 dag mielonego mięsa z indyka,
- 1 pęczek szczypiorku z dymką,
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wsypujemy do niej posiekany szczypiorek i mieszamy.
- Mięso przekładamy w większą miskę, dodajemy do niego cukinię ze szczypiorem, jajko i bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
- Dymkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ją do masy mięsnej i dokładnie mieszamy.
- Formujemy niewielkie kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na tłuszczu.
Cukinia na deser
Dzięki swojemu neutralnemu smakowi cukinia doskonale nadaje się do dań na słodko. Można z niej przygotować mocno czekoladowe ciasto albo smaczne racuszki, które z pewnością pokocha każdy miłośnik słodkości. Jak zrobić placuszki z cukinii na słodko?
Składniki:
- 1 niewielka cukinia,
- 2 szkl. mąki,
- 400 g jogurtu,
- 2 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej jogurt, cukier z cukrem waniliowym, jajka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, aż powstanie gładka masa.
- Jeśli cukinia puści dużo soku, można dodać więcej mąki. Nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i łyżką nakładamy na nią placuszki.
- Smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub czekoladą.
Przetwory z cukinią
Cukinię można pasteryzować w postaci sałatki, nakładać do słoików wraz z papryką albo nawet kisić. Mnie bardzo smakuje ketchup zrobiony z cukinii. Wiesz, jak go przygotować?
Składniki:
- 1,5 kg cukinii,
- 3 czerwone papryki,
- 0,5 kg cebuli,
- 300 g koncentratu pomidorowego,
- 0,5 szkl. octu,
- 15-20 dag cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka curry,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku.
Przygotowanie:
- Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w paski. Zasypujemy je w garnku 2 łyżkami soli i odstawiamy na ok. godzinę.
- Warzywa wraz z powstałym płynem stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 30 minut. Całość studzimy, po czym blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, ocet i koncentrat pomidorowy.
- Zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut. Gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
- Powinny się same zawekować po odstawieniu, ale dla większej pewności możemy je dodatkowo pasteryzować przez 15 minut.
Z cukinii można przygotować pożywne śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację a nawet deser. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna, jeśli połączymy ją ze składnikami, które nadadzą jej wyrazistości. Warto próbować różnych wariacji cukiniowych – szczególnie w czasie sezonu, gdy znajdziemy ją bez problemu na każdym targu w naprawdę niskich cenach.