Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i oliwkami
Zbilansowana, zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze, mikro- i makroelementy to klucz do prawidłowego funkcjonowania w każdym wieku. Jej podstawą powinny być świeże warzywa i owoce. Zamiast sięgać po kaloryczne, słone przekąski czy słodycze, warto przygotować sałatkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Sałatki
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
Dressing:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
 - 1 łyżka musztardy Dijon
 - 2 łyżki miodu wielokwiatowego
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżka oliwy
 - pół łyżeczki soli
 - szczypta pieprzu
 
Przepis
- Szpinak młody ułożyć w miseczce. Jajko ugotować na półtwardo i przekroić na ćwiartki.
 - Tuńczyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, a cebulę w pióra. Dodać odsączone z zalewy oliwki.
 - Wszystkie składniki dodać do miseczki i polać przygotowanym wcześniej dressingiem miodowo-musztardowym.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl