Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i oliwkami
Zbilansowana, zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze, mikro- i makroelementy to klucz do prawidłowego funkcjonowania w każdym wieku. Jej podstawą powinny być świeże warzywa i owoce. Zamiast sięgać po kaloryczne, słone przekąski czy słodycze, warto przygotować sałatkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Dressing:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przepis
- Szpinak młody ułożyć w miseczce. Jajko ugotować na półtwardo i przekroić na ćwiartki.
- Tuńczyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, a cebulę w pióra. Dodać odsączone z zalewy oliwki.
- Wszystkie składniki dodać do miseczki i polać przygotowanym wcześniej dressingiem miodowo-musztardowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl