Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem i jajkiem
Ta sałatka to po prostu bomba witaminowa. Słony łosoś wędzony na zimno, jajka na twardo, delikatna w smaku roszponka, słodkie pomidory i papryka. Rewelacyjne połączenie smaków. Do tego pięknie wygląda, jest zdrowa i robi się ją błyskawicznie. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 220 g łososia wędzonego na zimno
- 70 g roszponki
- 4 jajka L
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- Jajka ugotować na twardo i obrać. Roszponkę przebrać, umyć i osuszyć. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki.
- Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Na talerzu ułożyć roszponkę, na sałacie ułożyć pokrojone jajko, i cebulkę następnie ułożyć paprykę i połówki pomidorków.
- Łososia pokroić na paseczki, następnie zwinąć w ruloniki, ułożyć pomiędzy warzywami i jajkami.
- Wszystko posypać koperkiem.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami, skropić sałatę. Podawać od razu po dodaniu sosu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl