Sałatka z kaszą bulgur i sezonowymi warzywami
Sałatki z kaszą bulgur to jeden ze zdrowych, smacznych i sycących zamienników dla klasycznych kanapek. Można je komponować z wieloma składnikami i przyprawiać według własnego gustu. Kasza bulgur sama w sobie jest bogata w wartości odżywcze, a przy tym ma niski indeks glikemiczny. Przepis na pyszną sałatkę pochodzi z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 200 g kaszy bulgur
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 średnie świeże ogórki
- 1 świeża zielona papryka
- 20-25 pomidorków koktajlowych
- 1/2 świeżej ostrej papryczki – wielbiciele ostrych smaków mogą dodać całą
- mały pęczek szczypiorku
Sos:
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu – drobnego można dodać mniej
- 4-5 łyżek łagodnej w smaku oliwy lub oleju
- 2-3 łyżki drobno posiekanych listków świeżej mięty
- Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia.
- Ogórki przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój w średniej grubości plasterki.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w niewielkie kawałki, zbliżone wielkością do wielkości ogórków.
- Z ostrej papryczki usuń gniazdo nasienne i posiekaj ją, ale niezbyt grubo.
- Szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj na średnią grubość.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie przypraw sosem i ponownie wymieszaj.
Sos:
- Do niewielkiego słoiczka wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i posiekaną miętę. Wszystko razem wymieszaj do rozpuszczenia się soli. Na koniec wlej oliwę, zakręć słoiczek i energicznie potrząśnij do połączenia się wszystkich składników.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze