Sałatka z bobu, fety i malin
Jedną z zalet sałatek jest fakt, że smakują przepysznie w rozmaitych wariacjach przez cały rok. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", można je zrobić praktycznie ze wszystkiego, a zdecydowana większość z nich również pięknie i bardzo efektownie wygląda. Letnim faworytem może być sałatka z bobu z fetą i malinami, którą warto wzbogacić o dodatek aromatycznej i orzeźwiającej mięty.
Jedną z zalet sałatek jest fakt, że smakują przepysznie w rozmaitych wariacjach przez cały rok. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", można je zrobić praktycznie ze wszystkiego, a zdecydowana większość z nich również pięknie i bardzo efektownie wygląda. Letnim faworytem może być sałatka z bobu z fetą i malinami, którą warto wzbogacić o dodatek aromatycznej i orzeźwiającej mięty.
Składniki (ok. 2-4 porcje):
500 g ugotowanego bobu
1 szklanka świeżych malin
200 g sera feta
pęczek świeżej mięty
pieprz czarny
Sugestie: proporcje poszczególnych składników dostosuj do własnych preferencji. Sałatka świetnie smakuje solo w ramach śniadania, lunchu lub lekkiej kolacji. Będzie też pasować do grillowanego lub pieczonego mięsa (z naciskiem na grillowane). Przygotowując wersję light, użyj fety z obniżoną zawartością tłuszczu.
Na uwagę w tym daniu zasługują szczególnie maliny. To potężne źródło witamin i cennych przeciwutleniaczy. Wykazują właściwości przeciwgorączkowe i pomagają w problemach żołądkowych. Przed dodaniem do sałatki należy je dokładnie umyć.
Więcej przepisów Pauliny na: www.justmydelicious.com