Trwa ładowanie...

Ogórki korniszony. Ten popularny błąd w przygotowaniu psuje ich smak. Też go popełniasz?

Tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie jest bardzo prosty, a jednak wielu z nas wciąż popełnia jeden błąd w ich przygotowaniu. Przez niego ogórki w occie wychodzą niesmaczne. O co chodzi? Będziecie zaskoczeni.

Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?Źródło: Getty Images
d3zrlz5
d3zrlz5

Ogórki w occie własnej roboty są najsmaczniejsze – tak twierdzi wielu Polaków. Kilka słoików korniszonów warto mieć w swojej spiżarni – ogórki w occie świetnie pasują do sałatek, nadają się na kanapki i sprawdzają się jako przekąska.

Prosty przepis na ogórki korniszony – ogórki w occie

Dobrze przygotowane mogą leżeć długo w spiżarni. Jeśli jednak popełnicie jeden błąd w ich przygotowaniu, możecie się niemiło zaskoczyć. Oto przepis na ogórki w occie, który was nigdy nie zawiedzie.

Składniki na ogórki w occie:

  • 3-4 kg ogórków gruntowych (małych)
  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 duże główki czosnku
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • korzeń chrzanu
  • koper (baldachy)

Składniki na zalewę do korniszonów:

  • 4 litry wody
  • 0,5 litra octu 10 proc.
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek soli niejodowanej
  1. Wyparz słoiki, ustaw obok siebie. Do każdego wrzuć kawałek marchewki, kawałek cebuli, 1-2 ząbki czosnku, wsyp trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj 1 listek laurowy, kawałek chrzanu, 1 baldach kopru.
  2. Układaj ogórki warstwami. Przechyl słoik – to wiele ułatwi, ułóż najpierw ciasno dół, a potem gór.
  3. Przygotuj zalewę w garnku, zagotuj.
  4. Zalej ogórki jeszcze gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstaw do garnka i zalej wodą.
  5. Pasteryzuj do momentu, aż ogórki zmienią kolor.
  6. Gorące słoiki ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
d3zrlz5

WAŻNE! NIE POPEŁNIJ TEGO BŁĘDU: Zalewę wlewaj do słoików zaraz po jej zagotowaniu. Ogórki zalane zimną wodą będą niedobre.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj