Ogórki korniszony. Ten popularny błąd w przygotowaniu psuje ich smak. Też go popełniasz?

Tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie jest bardzo prosty, a jednak wielu z nas wciąż popełnia jeden błąd w ich przygotowaniu. Przez niego ogórki w occie wychodzą niesmaczne. O co chodzi? Będziecie zaskoczeni.

Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ogórki w occie własnej roboty są najsmaczniejsze – tak twierdzi wielu Polaków. Kilka słoików korniszonów warto mieć w swojej spiżarni – ogórki w occie świetnie pasują do sałatek, nadają się na kanapki i sprawdzają się jako przekąska.

Prosty przepis na ogórki korniszony – ogórki w occie

Dobrze przygotowane mogą leżeć długo w spiżarni. Jeśli jednak popełnicie jeden błąd w ich przygotowaniu, możecie się niemiło zaskoczyć. Oto przepis na ogórki w occie, który was nigdy nie zawiedzie.

Składniki na ogórki w occie:

  • 3-4 kg ogórków gruntowych (małych)
  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 duże główki czosnku
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • korzeń chrzanu
  • koper (baldachy)

Składniki na zalewę do korniszonów:

  • 4 litry wody
  • 0,5 litra octu 10 proc.
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek soli niejodowanej
  1. Wyparz słoiki, ustaw obok siebie. Do każdego wrzuć kawałek marchewki, kawałek cebuli, 1-2 ząbki czosnku, wsyp trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj 1 listek laurowy, kawałek chrzanu, 1 baldach kopru.
  2. Układaj ogórki warstwami. Przechyl słoik – to wiele ułatwi, ułóż najpierw ciasno dół, a potem gór.
  3. Przygotuj zalewę w garnku, zagotuj.
  4. Zalej ogórki jeszcze gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstaw do garnka i zalej wodą.
  5. Pasteryzuj do momentu, aż ogórki zmienią kolor.
  6. Gorące słoiki ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

WAŻNE! NIE POPEŁNIJ TEGO BŁĘDU: Zalewę wlewaj do słoików zaraz po jej zagotowaniu. Ogórki zalane zimną wodą będą niedobre.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce