Ogórki korniszony. Ten popularny błąd w przygotowaniu psuje ich smak. Też go popełniasz?
Tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie jest bardzo prosty, a jednak wielu z nas wciąż popełnia jeden błąd w ich przygotowaniu. Przez niego ogórki w occie wychodzą niesmaczne. O co chodzi? Będziecie zaskoczeni.
Ogórki w occie własnej roboty są najsmaczniejsze – tak twierdzi wielu Polaków. Kilka słoików korniszonów warto mieć w swojej spiżarni – ogórki w occie świetnie pasują do sałatek, nadają się na kanapki i sprawdzają się jako przekąska.
Prosty przepis na ogórki korniszony – ogórki w occie
Dobrze przygotowane mogą leżeć długo w spiżarni. Jeśli jednak popełnicie jeden błąd w ich przygotowaniu, możecie się niemiło zaskoczyć. Oto przepis na ogórki w occie, który was nigdy nie zawiedzie.
Składniki na ogórki w occie:
- 3-4 kg ogórków gruntowych (małych)
- 3 marchewki
- 4 cebule
- 2 duże główki czosnku
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- korzeń chrzanu
- koper (baldachy)
Składniki na zalewę do korniszonów:
- 4 litry wody
- 0,5 litra octu 10 proc.
- 10 łyżek cukru
- 5 łyżek soli niejodowanej
- Wyparz słoiki, ustaw obok siebie. Do każdego wrzuć kawałek marchewki, kawałek cebuli, 1-2 ząbki czosnku, wsyp trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj 1 listek laurowy, kawałek chrzanu, 1 baldach kopru.
- Układaj ogórki warstwami. Przechyl słoik – to wiele ułatwi, ułóż najpierw ciasno dół, a potem gór.
- Przygotuj zalewę w garnku, zagotuj.
- Zalej ogórki jeszcze gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstaw do garnka i zalej wodą.
- Pasteryzuj do momentu, aż ogórki zmienią kolor.
- Gorące słoiki ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
WAŻNE! NIE POPEŁNIJ TEGO BŁĘDU: Zalewę wlewaj do słoików zaraz po jej zagotowaniu. Ogórki zalane zimną wodą będą niedobre.