Ogórki korniszony. Ten popularny błąd w przygotowaniu psuje ich smak. Też go popełniasz?

Tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie jest bardzo prosty, a jednak wielu z nas wciąż popełnia jeden błąd w ich przygotowaniu. Przez niego ogórki w occie wychodzą niesmaczne. O co chodzi? Będziecie zaskoczeni.

Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ogórki w occie własnej roboty są najsmaczniejsze – tak twierdzi wielu Polaków. Kilka słoików korniszonów warto mieć w swojej spiżarni – ogórki w occie świetnie pasują do sałatek, nadają się na kanapki i sprawdzają się jako przekąska.

Prosty przepis na ogórki korniszony – ogórki w occie

Dobrze przygotowane mogą leżeć długo w spiżarni. Jeśli jednak popełnicie jeden błąd w ich przygotowaniu, możecie się niemiło zaskoczyć. Oto przepis na ogórki w occie, który was nigdy nie zawiedzie.

Składniki na ogórki w occie:

  • 3-4 kg ogórków gruntowych (małych)
  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 duże główki czosnku
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • korzeń chrzanu
  • koper (baldachy)

Składniki na zalewę do korniszonów:

  • 4 litry wody
  • 0,5 litra octu 10 proc.
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek soli niejodowanej
  1. Wyparz słoiki, ustaw obok siebie. Do każdego wrzuć kawałek marchewki, kawałek cebuli, 1-2 ząbki czosnku, wsyp trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj 1 listek laurowy, kawałek chrzanu, 1 baldach kopru.
  2. Układaj ogórki warstwami. Przechyl słoik – to wiele ułatwi, ułóż najpierw ciasno dół, a potem gór.
  3. Przygotuj zalewę w garnku, zagotuj.
  4. Zalej ogórki jeszcze gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstaw do garnka i zalej wodą.
  5. Pasteryzuj do momentu, aż ogórki zmienią kolor.
  6. Gorące słoiki ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

WAŻNE! NIE POPEŁNIJ TEGO BŁĘDU: Zalewę wlewaj do słoików zaraz po jej zagotowaniu. Ogórki zalane zimną wodą będą niedobre.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia