Ogórki korniszony. Ten popularny błąd w przygotowaniu psuje ich smak. Też go popełniasz?

Tradycyjny przepis na korniszony, czyli małe, niewyrośnięte ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie jest bardzo prosty, a jednak wielu z nas wciąż popełnia jeden błąd w ich przygotowaniu. Przez niego ogórki w occie wychodzą niesmaczne. O co chodzi? Będziecie zaskoczeni.

Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?Dlaczego ogórki korniszony wychodzą niesmaczne?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ogórki w occie własnej roboty są najsmaczniejsze – tak twierdzi wielu Polaków. Kilka słoików korniszonów warto mieć w swojej spiżarni – ogórki w occie świetnie pasują do sałatek, nadają się na kanapki i sprawdzają się jako przekąska.

Prosty przepis na ogórki korniszony – ogórki w occie

Dobrze przygotowane mogą leżeć długo w spiżarni. Jeśli jednak popełnicie jeden błąd w ich przygotowaniu, możecie się niemiło zaskoczyć. Oto przepis na ogórki w occie, który was nigdy nie zawiedzie.

Składniki na ogórki w occie:

  • 3-4 kg ogórków gruntowych (małych)
  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 duże główki czosnku
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • korzeń chrzanu
  • koper (baldachy)

Składniki na zalewę do korniszonów:

  • 4 litry wody
  • 0,5 litra octu 10 proc.
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek soli niejodowanej
  1. Wyparz słoiki, ustaw obok siebie. Do każdego wrzuć kawałek marchewki, kawałek cebuli, 1-2 ząbki czosnku, wsyp trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj 1 listek laurowy, kawałek chrzanu, 1 baldach kopru.
  2. Układaj ogórki warstwami. Przechyl słoik – to wiele ułatwi, ułóż najpierw ciasno dół, a potem gór.
  3. Przygotuj zalewę w garnku, zagotuj.
  4. Zalej ogórki jeszcze gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstaw do garnka i zalej wodą.
  5. Pasteryzuj do momentu, aż ogórki zmienią kolor.
  6. Gorące słoiki ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

WAŻNE! NIE POPEŁNIJ TEGO BŁĘDU: Zalewę wlewaj do słoików zaraz po jej zagotowaniu. Ogórki zalane zimną wodą będą niedobre.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja