Sałatka śledziowa z porem, papryką i jabłkiem
Na wigilijnym stole królują przede wszystkim ryby w najróżniejszym wydaniu. Od smażonego karpia, poprzez rybę po grecku czy w galarecie, aż po sałatki śledziowe. Ela, autorka bloga "Radość kipiąca uśmiechem", proponuje sałatkę śledziową z porem i jabłkiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 4 filety śledziowe solone a'la Matjas
- pół obranego jabłka
- 1 mały por
- 3 ogórki kiszone
- 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
Przepis
- Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki.
- Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi.
- Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku.
- Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. D
- oprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy do sałatki i delikatnie mieszamy do połączenia.
- Najlepiej smakuje następnego dnia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl