Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem

- Pyszna sałatka, która idealnie się sprawdzi na świątecznym stole czy na imprezie. Możecie ją także na drugie śniadanie do pracy. Bardzo lubię takie kombinacje na talerzu - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiemSałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • ryż trójkolorowy 200 g
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g wędzonego kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • kawałek pora
  • majonez lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Przepis

Ryż ugotować i przełożyć do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do ryżu. Kurczaka wędzonego pokroić na kawałki, paprykę pokroić w paseczki. Dodać kukurydzę i pora pokrojonego w kostkę. Następnie dodać jogurt lub majonez - można także wymieszać jogurt z majonezem, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę przechowywać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości