Sałatka z gorgonzolą i gruszką
Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są eleganckim dodatkiem do kanapek, podkręcają smak potraw z makaronem i sałatek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Nie podaję gramatury, ponieważ można robić według uznania.
- Sałatę rwiemy (nie kroimy), polewamy delikatnie sosem, następnie układamy cząstki pomidorów, a między nimi cząstki gruszki. Sałatkę posypujemy listkami rukoli i drobno pokruszonym w palcach serem i znów polewamy sosem.
- Jak zrobić sos vinaigrette słodki? Używamy soku z gruszki, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, trochę soli i pieprzu. Czasem dodaję musztardy Dijon do wzbogacenia smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl