Sałatka z gorgonzolą i gruszką
Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są eleganckim dodatkiem do kanapek, podkręcają smak potraw z makaronem i sałatek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Nie podaję gramatury, ponieważ można robić według uznania.
- Sałatę rwiemy (nie kroimy), polewamy delikatnie sosem, następnie układamy cząstki pomidorów, a między nimi cząstki gruszki. Sałatkę posypujemy listkami rukoli i drobno pokruszonym w palcach serem i znów polewamy sosem.
- Jak zrobić sos vinaigrette słodki? Używamy soku z gruszki, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, trochę soli i pieprzu. Czasem dodaję musztardy Dijon do wzbogacenia smaku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze