Sałatka bankietowa z ryby wędzonej i selera. Najlepsza na domowe przyjęcia
Połączenie wędzonej ryby i selera wydaje się nieco karkołomne, jednak ten smak może zachwycić gości. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, która świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 25 dag ryby wędzonej (np. pstrąga, makreli)
- 1 duży seler
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 4 łyżki śmietany lub majonezu
Przepis
- Selera oczyścić, umyć, obrać, ugotować. Po wystudzeniu pokroić w dość grubą kostkę.
- Z ryby usunąć ości i pokroić na małe kawałki.
- Wymieszać z selerem w salaterce, dodać śmietanę lub majonez.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną zieloną pietruszką.
- Zamiast śmietany lub majonezu można wykorzystać naturalny twarożek, wymieszany z mlekiem i łyżką musztardy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl