Domowe masła smakowe

Znakomity dodatek do kanapek, ale także dań mięsnych czy rybnych. Jego przygotowanie jest banalnie proste: dość miękkie masło (powinno wcześniej poleżeć w temperaturze pokojowej) należy dokładnie utrzeć, najlepiej blenderem, z ulubionymi dodatkami. Możemy wybierać wśród rozmaitych ziół, warzyw, a nawet orzechów, filetów anchois czy... czekolady. Prezentujemy pomysły na pyszne masła smakowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Masła ze smakiem

Obraz
© 123RF.COM

Znakomity dodatek do kanapek, ale także dań mięsnych czy rybnych. Jego przygotowanie jest banalnie proste: dość miękkie masło (powinno wcześniej poleżeć w temperaturze pokojowej) należy dokładnie utrzeć, najlepiej blenderem, z ulubionymi dodatkami. Możemy wybierać wśród rozmaitych ziół, warzyw, a nawet orzechów, filetów anchois czy... czekolady. Prezentujemy pomysły na pyszne masła smakowe.

/ 11Masło pietruszkowe

Obraz
© 123RF.COM

Natka pietruszki to jeden z ulubionych roślinnych dodatków w polskiej kuchni. Zawiera cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a także dostarcza mnóstwo prowitaminy A. Dlatego warto użyć natki do przygotowania smacznego smarowidła do kanapek, które może być również aromatycznym uzupełnieniem np. farszu do popularnego dewolaja.

Pietruszkę drobno siekamy, a późnej łączymy z miękkim masłem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Przed podaniem dobrze schładzamy - ta uwaga dotyczy wszystkich maseł smakowych.

/ 11Masło czosnkowe

Obraz
© 123RF.COM

Polacy bardzo cenią czosnek - jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który skutecznie wzmacnia system odpornościowy organizmu. W sezonie jesienno-zimowym warto wykorzystać jego właściwości zdrowotne, ale i aromatyczne, do przyrządzenia pysznego smarowidła do chleba.

Masło należy dokładnie połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli chcemy złagodzić trochę smak czosnku, można go wcześniej upiec w piekarniku.

/ 11Masło pomidorowe

Obraz
© 123RF.COM

Suszone pomidory są bardzo cenione w kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ nadają potrawom niezwykle interesujący i dość wyrazisty smak. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do masła. Oczywiście przed zmiksowaniem pomidory należy odsączyć i posiekać. Wartości smakowe możemy dodatkowo wzmocnić rozdrobnionymi listkami bazylii oraz solą i pieprzem.

/ 11Masło cytrynowo-tymiankowe

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli chcemy przygotować masło, które będzie posiadało walory nie tylko smakowe, ale i orzeźwiające, warto wykorzystać cytrynę oraz tymianek (najlepiej sprawdzą się świeże listki, choć w ostateczności możemy użyć suszonego zioła).

Do masła dodajemy skórę otartą z dokładnie umytej i sparzonej cytryny oraz posiekany tymianek. Całość wzmacniamy szczyptą soli.

/ 11Masło rozmarynowe

Obraz
© 123RF.COM

Rozmaryn ma bardzo intensywny smak i aromat, wykazuje też wiele cennych właściwości: pobudzających, rozgrzewających oraz odświeżających. Usprawnia również przemianę materii. Ze względu na swoje walory stanowi świetny dodatek do domowego smarowidła. Posiekane listki świeżego lub suszonego rozmarynu dodajemy do miękkiego masła. Listę składników uzupełnia odrobina startego parmezanu, sól i pieprz. Taki przysmak świetnie smakuje z pyzami czy kopytkami, a także smażonymi rybami.

/ 11Masło "maitre d'hotel"

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo ceniony przysmak w kuchni francuskiej, który bez trudu przygotujemy we własnej kuchni. Miękkie masło należy połączyć z niewielką ilością musztardy dijon (łyżeczka na 100 g tłuszczu), posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy szczyptą pieprzu kajeńskiego, solą oraz czarnym pieprzem.

Masło "maitre d'hotel" świetnie komponuje się z grillowanym mięsem czy rybą.

/ 11Masło chrzanowe

Obraz
© 123RF.COM

W polskiej tradycji ludowej tarty chrzan od wieków jest symbolem siły i fizycznej krzepy. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, witaminy C czy bakteriobójczych fitoncydów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

Dlatego warto przygotować z niego masło smakowe - doskonały dodatek do pasztetów i innych wędlin, a także dań rybnych. Masło wystarczy po prostu zmieszać z tartym chrzanem (od jego ilości będzie zależała "moc" przysmaku), doprawić solą i pieprzem.

/ 11Masło z anchois

Obraz
© 123RF.COM

Maleńkie fileciki z sardeli - ryby pływającej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim, charakteryzują się intensywnym słonym smakiem. Nic dziwnego, że są chętnie wykorzystywane do "wzmacniania" farszów czy sosów (anchois wchodzą m.in. w skład popularnego angielskiego sosu Worcestershire).

Smakowite rybki, po odsączeniu i drobnym pokrojeniu, możemy też zmieszać z masłem, dodając trochę szczypiorku i startej skórki z cytryny.

Tak przygotowane smarowidło będzie świetnym dodatkiem do chleba razowego albo pieczonych ziemniaków.

10 / 11Masło czekoladowe

Obraz
© 123RF.COM

Kto powiedział, że masło smakowe zawsze musi być słone i wytrawne? W sezonie jesienno-zimowym potrzebujemy produktów, które poprawią nam humor, a jednym z najskuteczniejszych jest bez wątpienia czekolada. To zasługa cennych składników, m.in. pobudzającej teobrominy czy wywołującej podniecenie fenyloetyloaminy.

Warto wypróbować angielski przepis na smarowidło czekoladowe, które świetnie smakuje np. na kromce ciasta drożdżowego. Wystarczy zmiksować masło z solidną porcją startej czekolady.

11 / 11Masło krewetkowe

Obraz
© 123RF.COM

Swoją popularność krewetki zawdzięczają smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Są także bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, niezwykle cennego selenu oraz... doskonałym afrodyzjakiem.

Krewetki należy ugotować, a później rozdrobnić, najlepiej do uzyskania niemal gładkiej pasty. Wtedy łączymy je z masłem, doprawiając sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw