Domowe masła smakowe
Znakomity dodatek do kanapek, ale także dań mięsnych czy rybnych. Jego przygotowanie jest banalnie proste: dość miękkie masło (powinno wcześniej poleżeć w temperaturze pokojowej) należy dokładnie utrzeć, najlepiej blenderem, z ulubionymi dodatkami. Możemy wybierać wśród rozmaitych ziół, warzyw, a nawet orzechów, filetów anchois czy... czekolady. Prezentujemy pomysły na pyszne masła smakowe.
Masła ze smakiem
Znakomity dodatek do kanapek, ale także dań mięsnych czy rybnych. Jego przygotowanie jest banalnie proste: dość miękkie masło (powinno wcześniej poleżeć w temperaturze pokojowej) należy dokładnie utrzeć, najlepiej blenderem, z ulubionymi dodatkami. Możemy wybierać wśród rozmaitych ziół, warzyw, a nawet orzechów, filetów anchois czy... czekolady. Prezentujemy pomysły na pyszne masła smakowe.
Masło pietruszkowe
Natka pietruszki to jeden z ulubionych roślinnych dodatków w polskiej kuchni. Zawiera cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a także dostarcza mnóstwo prowitaminy A. Dlatego warto użyć natki do przygotowania smacznego smarowidła do kanapek, które może być również aromatycznym uzupełnieniem np. farszu do popularnego dewolaja.
Pietruszkę drobno siekamy, a późnej łączymy z miękkim masłem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Przed podaniem dobrze schładzamy - ta uwaga dotyczy wszystkich maseł smakowych.
Masło czosnkowe
Polacy bardzo cenią czosnek - jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który skutecznie wzmacnia system odpornościowy organizmu. W sezonie jesienno-zimowym warto wykorzystać jego właściwości zdrowotne, ale i aromatyczne, do przyrządzenia pysznego smarowidła do chleba.
Masło należy dokładnie połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli chcemy złagodzić trochę smak czosnku, można go wcześniej upiec w piekarniku.
Masło pomidorowe
Suszone pomidory są bardzo cenione w kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ nadają potrawom niezwykle interesujący i dość wyrazisty smak. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do masła. Oczywiście przed zmiksowaniem pomidory należy odsączyć i posiekać. Wartości smakowe możemy dodatkowo wzmocnić rozdrobnionymi listkami bazylii oraz solą i pieprzem.
Masło cytrynowo-tymiankowe
Jeśli chcemy przygotować masło, które będzie posiadało walory nie tylko smakowe, ale i orzeźwiające, warto wykorzystać cytrynę oraz tymianek (najlepiej sprawdzą się świeże listki, choć w ostateczności możemy użyć suszonego zioła).
Do masła dodajemy skórę otartą z dokładnie umytej i sparzonej cytryny oraz posiekany tymianek. Całość wzmacniamy szczyptą soli.
Masło rozmarynowe
Rozmaryn ma bardzo intensywny smak i aromat, wykazuje też wiele cennych właściwości: pobudzających, rozgrzewających oraz odświeżających. Usprawnia również przemianę materii. Ze względu na swoje walory stanowi świetny dodatek do domowego smarowidła. Posiekane listki świeżego lub suszonego rozmarynu dodajemy do miękkiego masła. Listę składników uzupełnia odrobina startego parmezanu, sól i pieprz. Taki przysmak świetnie smakuje z pyzami czy kopytkami, a także smażonymi rybami.
Masło "maitre d'hotel"
Bardzo ceniony przysmak w kuchni francuskiej, który bez trudu przygotujemy we własnej kuchni. Miękkie masło należy połączyć z niewielką ilością musztardy dijon (łyżeczka na 100 g tłuszczu), posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy szczyptą pieprzu kajeńskiego, solą oraz czarnym pieprzem.
Masło "maitre d'hotel" świetnie komponuje się z grillowanym mięsem czy rybą.
Masło chrzanowe
W polskiej tradycji ludowej tarty chrzan od wieków jest symbolem siły i fizycznej krzepy. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, witaminy C czy bakteriobójczych fitoncydów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
Dlatego warto przygotować z niego masło smakowe - doskonały dodatek do pasztetów i innych wędlin, a także dań rybnych. Masło wystarczy po prostu zmieszać z tartym chrzanem (od jego ilości będzie zależała "moc" przysmaku), doprawić solą i pieprzem.
Masło z anchois
Maleńkie fileciki z sardeli - ryby pływającej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim, charakteryzują się intensywnym słonym smakiem. Nic dziwnego, że są chętnie wykorzystywane do "wzmacniania" farszów czy sosów (anchois wchodzą m.in. w skład popularnego angielskiego sosu Worcestershire).
Smakowite rybki, po odsączeniu i drobnym pokrojeniu, możemy też zmieszać z masłem, dodając trochę szczypiorku i startej skórki z cytryny.
Tak przygotowane smarowidło będzie świetnym dodatkiem do chleba razowego albo pieczonych ziemniaków.
Masło czekoladowe
Kto powiedział, że masło smakowe zawsze musi być słone i wytrawne? W sezonie jesienno-zimowym potrzebujemy produktów, które poprawią nam humor, a jednym z najskuteczniejszych jest bez wątpienia czekolada. To zasługa cennych składników, m.in. pobudzającej teobrominy czy wywołującej podniecenie fenyloetyloaminy.
Warto wypróbować angielski przepis na smarowidło czekoladowe, które świetnie smakuje np. na kromce ciasta drożdżowego. Wystarczy zmiksować masło z solidną porcją startej czekolady.
Masło krewetkowe
Swoją popularność krewetki zawdzięczają smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Są także bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, niezwykle cennego selenu oraz... doskonałym afrodyzjakiem.
Krewetki należy ugotować, a później rozdrobnić, najlepiej do uzyskania niemal gładkiej pasty. Wtedy łączymy je z masłem, doprawiając sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl