Soczysta pieczeń wieprzowa #przepisnadziś

Doskonałe mięso w prostym przepisie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Składniki:

około 1200 g karkówki wieprzowej
sól do smaku
1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego)
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki rozmarynu (suszonego)
1/2 główki czosnku
1 średnia cebula
około 200 g wędzonego boczku

Przygotowanie:

Karkówkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i natrzeć dokładnie nimi mięso. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w plastry średniej grubości. Boczek pokroić w plastry – również średniej grubości. W naczyniu do zapiekania ułożyć na dnie boczek. Na nim rozłożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu położyć przyprawione mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec pod przykryciem około półtorej do dwóch godzin. Po tym czasie odkryć mięso, zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec przez około 40 minut do zrumienienia i miękkości mięsa. Po upieczeniu pozostawić mięso pod częściowym przykryciem na około 10-15 minut, żeby "odpoczęło". Tak upieczone mięso w środku jest miękkie i soczyste, a jednocześnie z wierzchu delikatnie chrupiące.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu