Postna kapusta z grzybami na Wigilię

Z tym trikiem kapusta wyjdzie przepyszna! Koniecznie zrób na święta.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Kapusta z grzybami to danie, bez której nie może obejść się wigilijny stół. To jedna z dwunastu potraw, która nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. I choć każda gospodyni ma swoje sposoby na to, żeby wyszła idealnie, podstawowe składniki są niezmienne. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", radzi, aby wybrać grzyby dobrej jakości, a przed duszeniem ich nie obgotowywać. Przepis poniżej. Najlepiej przygotować ją 2-3 dni przed świętami, aby smaki "przegryzły się".

Składniki:

ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty
3 garście suszonych grzybów
1 większa cebula
3 średnie liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 5 godzin, najlepiej zostawić je na noc. Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wtedy przed gotowaniem należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aby lekko się zrumieniła. Odciśnięte i wypłukane grzyby kroimy niezbyt drobno i dodajemy do cebuli. Wszystko razem dusimy do miękkości. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przekładamy do grzybów, dodajemy cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli do smaku. Przesmażamy całość krótko na większym ogniu i odstawiamy.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika