Wymiata toksyny i złogi z organizmu jak miotełka. Skutkiem ubocznym jest spadek wagi

Dieta Tombaka to dieta, która ma na celu oczyszczanie organizmu, w tym układu krwionośnego i limfatycznego oraz najważniejszych organów. Zakłada stosowanie prostych, naturalnych metod. Nie wymaga wielu wyrzeczeń, a jej korzyści dla zdrowia są zdaniem autora wręcz nieocenione. Jakie są zasady tej diety?

Oto co można jeść na diecie TombakaOto co można jeść na diecie Tombaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rauf_ashrafov

Twórcą tego sposobu odżywiania jest Michał Tombak, uznawany za jednego z najbardziej cenionych na świecie specjalistów zajmujących się rosyjską filozofią leczenia naturalnego. Tombak jest biochemikiem, który ukończył studia w Moskwie na Wydziale Biologii i Chemii. Wiele lat sprawował stanowisko dyrektora Naukowego Centrum Zdrowia.

Ekspert zapewnia, że oprócz eliminacji toksyn i złogów zatruwających organizm oraz pozbycia się dzięki temu niektórych uciążliwych dolegliwości, można dodatkowo stracić kilka kilogramów. Prozdrowotną kurację poleca szczególnie osobom żyjącym w stresie, zmęczonym, osłabionym, zmagającym się z bólem głowy i zaparciami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?

Zasady diety Tombaka

Dieta Tombaka nie jest jedną z tych "cudownych" diet, które w 5 dni oczyszczą organizm i zapewnią 5 kilogramów mniej. Nie trzeba w niej liczyć kalorii, przepisy na dania nie są rygorystyczne, a wręcz mogą wydawać się cudownie proste. Jedną z podstawowych zasad jest niełączenie ze sobą określonych grup produktów.

Zakaz łączenia białek z węglowodanami

Zgodnie z założeniami tego sposobu odżywiania się posiłki należy komponować tak, by nie łączyć białka z węglowodanami. Dozwolone zaś jest zestawianie białka oraz węglowodanów z produktami neutralnymi, czyli tłuszczami, np. olejami, smalcem i masłem, oraz warzywami (poza ziemniakami zaliczanymi do grupy węglowodanów). Jeżeli zatem na obiad będziemy jeść mięso, np. pierś z indyka, to nie w towarzystwie ryżu, makaronu lub kaszy, lecz z warzywami i dodatkiem oliwy z oliwek.

Zalecenia dotyczące niełączenia ze sobą określonych produktów odnoszą się także do rodzajów białka i węglowodanów. Każdy z rodzajów białka bądź węglowodanów powinno się spożywać osobno, czyli nie mieszamy krewetek z mięsem, tuńczyka z ciecierzycą, a mleka z jajkami. Węglowodanów również ze sobą nie mieszamy, czyli nie jemy chleba z miodem lub dżemem, pobudza to bowiem apetyt.

Przerwy między posiłkami

Kolejną zasadą jest utrzymywanie odpowiedniej długości przerw pomiędzy posiłkami -między daniem węglowodanowym a białkowym należy odczekać około 2-3 godzin. Jest to także powiązane z zaleceniem dotyczącym godziny spożywania węglowodanowego posiłku — najlepiej zjeść go w pierwszej połowie dnia, między godziną 9 a 13. Optymalną porą na spożywanie białka jest zaś kolacja, ale nie później niż 2 godziny przed snem.

Jeśli chodzi o ilość tłuszczu w diecie, to nie należy przekraczać dziennego limitu określonego na 25-30 g oleju roślinnego w ciągu doby.

Oprócz zasad dotyczących żywienia, istotną kwestią w diecie są lewatywy. Mają one na celu wspieranie pracy jelit, a także oczyszczenie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Lewatywy są zalecane tylko tym, którzy mają problem z regularnym wypróżnianiem.

Co jeść na diecie Tombaka?

Jednym z kluczowych produktów w codziennym jadłospisie są kasze i ryż. Tombak poleca szczególnie kaszę kukurydzianą, gryczaną, pszenną, jaglaną i jęczmienną. W dodatku należy je przyrządzać w odpowiedni sposób.

Każdą kaszę powinno się uprzednio przepłukać, potem moczyć w niewielkiej ilości wody przez mniej więcej 3-4 godziny i dopiero po tym czasie gotować. Co ważne, gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła i nie dłużej niż 5 minut, by była odpowiednio gęsta. Po zagotowaniu powinno się ją trzymać w ciepłym miejscu, by stała się całkiem miękka (około 20-25 minut). Bezpośrednio przed podaniem można dodać do niej odrobinę tłuszczu, np. w postaci masła. Kasze i ryż powinny stanowić 1/3 posiłków w ciągu dnia.

Innym ważnym elementem diety oczyszczającej są warzywa. Nasz jadłospis powinien być zatem oparty o sałatki warzywne z wykorzystaniem takich warzyw, jak: marchewka, kapusta, pietruszka, buraki czy koper. Najlepiej, by warzywa łączyć kolorystycznie — tak, by nasz talerz było wielobarwny. Można je dowolnie doprawiać, używając soli oraz mieszanek ziołowych. W tym przypadku znaczenie ma nie tylko to, jak jemy warzywa, ale również kiedy. Najlepiej spożywać je przed każdym posiłkiem z węglowodanami i białkiem — korzystnie wpłynie to na trawienie.

Dieta sokowa

Tombak zachęca również do picia samodzielnie przygotowywanych w domu soków. Ta oczyszczająca kuracja trwa jedynie 6 dni, składa się z kilku etapów, w których zaczynamy od picia jedynie wody z dodatkiem soli gorzkiej (siarczan magnezu) i soków. Po kilku dniach, możemy włączyć niektóre owoce i warzywa. Ostatniego dnia dozwolone jest zjedzenie małej porcji kaszy, jajek albo ryby.

Dieta sokowa wymaga sporo wytrwałości, ponieważ opiera się głównie o picie wody i soków na bazie owoców cytrusowych. Po jej zakończeniu minimum na 2 miesiące trzeba unikać produktów przetworzonych, tłustych, z cukrem i białą mąką. Radzi się także, by ograniczać mięso, ryby, sery, jajka i mleko. Polecane wśród produktów nabiałowych są natomiast zsiadłe mleko i tłusty ser.

Dieta Tombaka a odchudzanie

Mimo że dieta Tombaka nie jest typową dietą odchudzającą, to wskutek oczyszczenia organizmu dochodzi do spadku masy ciała. Należy jednak zaznaczyć, że podczas pierwszego etapu oczyszczania utrata kilogramów wiąże się z usuwaniem zalegających w jelitach, nagromadzonych przez lata złogów. Zdaniem eksperta, mogą one ważyć nawet do 15 kilogramów. Ich pozbycie się jest bardzo ważne, ponieważ przede wszystkim zatruwają organizm i mogą powodować pojawienie się wielu poważnych chorób cywilizacyjnych.

Po zakończeniu procesu detoksykacji organizm przechodzi do kolejnej fazy, w której możemy liczyć na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Trzeba zaznaczyć, że sposób odżywiania proponowany przez biochemika nie ma naukowego potwierdzenia, a naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia rekomendują, by spożywać urozmaicone pod względem makroskładników posiłki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka