Postaw na gruszki. 7 przepisów na desery z gruszką
Mogą być słodkie, soczyste, lekko kwaśne, chrupiące, miękkie albo twarde. Gruszki występują w wielu różnych odmianach, ale łączy je jedna wspólna cecha - niezależnie od gatunku są bardzo zdrowe i mają cenne właściwości zdrowotne. Jakie desery można przygotować z pełną witamin i minerałów gruszką?
Mogą być słodkie, soczyste, lekko kwaśne, chrupiące, miękkie albo twarde. Gruszki występują w wielu różnych odmianach, ale łączy je jedna wspólna cecha - niezależnie od gatunku są bardzo zdrowe i mają cenne właściwości zdrowotne. Jakie desery można przygotować z pełną witamin i minerałów gruszką?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek
Placki z gruszką
Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 1 jajko,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 duża gruszka,
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie krok po kroku:
- Gruszkę umyj, pokrój na części, usuwając twarde elementy i zblenduj.
- W dużej misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, włącznie ze zblendowaną gruszką.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Placki możesz podawać z dodatkiem jogurtu lub ulubionego serka.
Pudding chia z gruszką
Składniki:
- około 4-5 łyżek nasion chia,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych,
- 1 gruszka,
- pół banana,
- dla ozdoby kilka borówek.
Przygotowanie krok po kroku:
- Do dużej miski wlej mleko kokosowe i zamieszaj je trzepaczką. Po kilku sekundach dodaj nasiona chia i ponownie energicznie mieszaj.
- Naszykuj szklane pucharki, najlepiej z przezroczystego szkła. Pudding nałóż do pucharków, wypełniając połowę wysokości naczynia. Tak przygotowane pucharki włóż do lodówki i pozostaw na kilka godzin (około 4-5).
- Po wyjęciu puddingu z lodówki zblenduj gruszkę z bananem i dodaj gładką maskę do puddingów, tak by owoce stanowiły drugą połowę pucharków. Na wierzch połóż kilka borówek.
Owsiane ciasto z gruszką
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
- 1 jajko,
- 150 g masła,
- łyżka jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 60 g cukru,
- 1 kg gruszek.
Kruszonka:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 50 g masła,
- 4 łyżki ksylitolu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Wymieszaj płatki owsiane z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie jajko, masło i jogurt.
- Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją w folię i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
- Do przygotowania kruszonki zagnieć wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę, uformuj kulę i włóż do zamrażarki.
- W tym czasie przygotuj gruszki - obierz je i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wyłóż ciastem blaszkę i rozprowadź dłonią.
- Włóż formę do piekarnika i piecz około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij blaszkę i ułóż na niej gruszki. Zetrzyj na tarce pozostałe ciasto na kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do piekarnika i piecz całość około 40-50 minut.
Koktajl z gruszką
Składniki:
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- 60 g banana,
- 100 g gruszki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części i włóż do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
Gruszki z orzechami i miodem na ciepło
Składniki:
- 6 gruszek,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g miodu,
- 60 g serka ricotta.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj gruszki i przekrój na pół (wzdłuż długości). Usuń twardy środek niewielkim nożem bądź łyżką.
- W powstałe miejsce włóż odrobinę serka ricotta, nasyp orzechy włoskie i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
- Po wyjęciu gruszki polej delikatnie miodem.
Ciasto z gruszką
Składniki:
- 4 jajka,
- 220 g cukru,
- 200 g mąki,
- 150 g oleju,
- 150 ml wody,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 6 gruszek.
Przygotowanie krok po kroku:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę na ciasto posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
- Umyj gruszki, obierz je, usuń gniazda i pokrój w kostkę. Przygotuj jajka, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, na puszystą masę, następnie dolej wodę i olej. Całość wymieszaj.
- Połącz mokre składniki z mąką i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość i dodaj pokrojone gruszki, wymieszaj. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
- Przygotowane w ten sposób ciasto wyłóż na blaszkę, na wierzchu układając jeszcze kilka pokrojonych plasterków gruszki.
- Całość umieść w piekarniku i piecz ok. 45 minut - 55 minut, do uzyskania suchego patyczka.
- Ostudź ciasto, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Muffinki z gruszką
Składniki:
- 2 duże gruszki,
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 120 ml oleju.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj gruszki, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
- W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- W drugiej misce wymieszaj jajka, śmietanę i olej. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie dodaj pokrojone gruszki i ponownie wymieszaj.
- Przygotuj foremki na muffinki lub papilotki i wypełnij je ciastem.
- Piecz muffinki ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.