Rzymskie gnocchi. Idealny dodatek do obiadu lub intrygująca przekąska
Rzymskie gnocchi, czyli gnocchi alla Romana, to interesujący sposób na kluski w formie dużych, owalnych placków z semoliny lub kaszy manny. Gnocchi pieczone są w piekarniku z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz i aksamitne w środku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 250 g kaszy manny
- 1 l tłustego mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- 140 g tartego parmezanu
- przyprawy: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki chili, sól do smaku
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki
- Mleko zagotować w rondlu z połową masła, solą i gałką muszkatołową, a następnie dodać kaszę mannę.
- Energicznie mieszając, gotować kaszę przez kilka minut, aż cała masa zgęstnieje i stanie się kremowa.
- Zdjąć rondel z ognia i dodać ok. 100 g parmezanu, a po chwili roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do płaskiego naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Wygładzić powierzchnię masy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia – masa powinna stężeć.
- Resztę masła – 30 g – roztopić i odstawić na bok.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, a blachę lub formę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Kaszę mannę wyjąć z naczynia żaroodpornego i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinać w niej koła – tak jak na pierogi. Można także pokroić kaszę w dużą kostkę.
- Koła przełożyć na blachę do pieczenia, a następnie każde z nich polać ostudzonym masłem, posypać pozostałym parmezanem i oprószyć chilli.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż gnocchi staną się złociste.
Podawać obsypane natką pietruszki jako samodzielne danie, np. z sałatką, lub jako dodatek do mięsa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze