Trwa ładowanie...
d2pj29h
19-01-2021 15:09

Rzymskie gnocchi. Idealny dodatek do obiadu lub intrygująca przekąska

Przepis

Rzymskie gnocchi, czyli gnocchi alla Romana, to interesujący sposób na kluski w formie dużych, owalnych placków z semoliny lub kaszy manny. Gnocchi pieczone są w piekarniku z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz i aksamitne w środku.

d2pj29h
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250 g kaszy manny
  • 1 l tłustego mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 140 g tartego parmezanu
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki chili, sól do smaku
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki
Przepis
  • Mleko zagotować w rondlu z połową masła, solą i gałką muszkatołową, a następnie dodać kaszę mannę.
  • Energicznie mieszając, gotować kaszę przez kilka minut, aż cała masa zgęstnieje i stanie się kremowa.
  • Zdjąć rondel z ognia i dodać ok. 100 g parmezanu, a po chwili roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do płaskiego naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  • Wygładzić powierzchnię masy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia – masa powinna stężeć.
  • Resztę masła – 30 g – roztopić i odstawić na bok.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, a blachę lub formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Kaszę mannę wyjąć z naczynia żaroodpornego i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinać w niej koła – tak jak na pierogi. Można także pokroić kaszę w dużą kostkę.
  • Koła przełożyć na blachę do pieczenia, a następnie każde z nich polać ostudzonym masłem, posypać pozostałym parmezanem i oprószyć chilli.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż gnocchi staną się złociste.

Podawać obsypane natką pietruszki jako samodzielne danie, np. z sałatką, lub jako dodatek do mięsa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rzymskie gnocchi. Idealny dodatek do obiadu lub intrygująca przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
Więcej tematów
d2pj29h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj