WAŻNE
TERAZ

Inflacja w Polsce. Jest szybki szacunek za sierpień

Rzymskie gnocchi. Idealny dodatek do obiadu lub intrygująca przekąska

Rzymskie gnocchi, czyli gnocchi alla Romana, to interesujący sposób na kluski w formie dużych, owalnych placków z semoliny lub kaszy manny. Gnocchi pieczone są w piekarniku z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz i aksamitne w środku.

Rzymskie gnocchiRzymskie gnocchi
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g kaszy manny
  • 1 l tłustego mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 140 g tartego parmezanu
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki chili, sól do smaku
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki

Przepis

  • Mleko zagotować w rondlu z połową masła, solą i gałką muszkatołową, a następnie dodać kaszę mannę.
  • Energicznie mieszając, gotować kaszę przez kilka minut, aż cała masa zgęstnieje i stanie się kremowa.
  • Zdjąć rondel z ognia i dodać ok. 100 g parmezanu, a po chwili roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do płaskiego naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  • Wygładzić powierzchnię masy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia – masa powinna stężeć.
  • Resztę masła – 30 g – roztopić i odstawić na bok.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, a blachę lub formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Kaszę mannę wyjąć z naczynia żaroodpornego i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinać w niej koła – tak jak na pierogi. Można także pokroić kaszę w dużą kostkę.
  • Koła przełożyć na blachę do pieczenia, a następnie każde z nich polać ostudzonym masłem, posypać pozostałym parmezanem i oprószyć chilli.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż gnocchi staną się złociste.

Przepis

Podawać obsypane natką pietruszki jako samodzielne danie, np. z sałatką, lub jako dodatek do mięsa.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad