Rybka stynka z pomidorową salsą i szafranowym aioli
Szukając nietypowych smaków, często wybieramy restauracje z owocami morza czy curry, zapominając o rodzimych przysmakach. Przykładem pomijanych produktów jest stynka - mała rybka o wyrazistym smaku, która pachnie... mizerią. Danie ze stynką w roli głównej poleca ekspert kulinarny Mikołaj Rej.
Szukając nietypowych smaków, często wybieramy restauracje z owocami morza czy curry, zapominając o rodzimych przysmakach. Przykładem pomijanych produktów jest stynka - mała rybka o wyrazistym smaku, która pachnie... mizerią. Danie ze stynką w roli głównej poleca ekspert kulinarny Mikołaj Rej.
Połowy stynki odbywają się w lutym, na przymarzniętych, mazurskich jeziorach. Z tego powodu jedynie zimą świeża stynka gości w menu restauracji i smażalni. Wyglądem ryby te przypominają szprotki, ale wyróżnia je charakterystyczny zapach świeżego ogórka. Po dłuższych poszukiwaniach można znaleźć je w lepszych sklepach rybnych i podać np. w towarzystwie pomidorowej salsy i szafranowego aioli. Przepis na to danie zaprezentował szef kuchni Ireneusz Koniuszek i Mikołaj Rey.