Trwa ładowanie...

Różowa czekolada – słodka nowinka, której się nie oprzesz

Różowa czekolada pojawiła się na rynku stosunkowo niedawno i jest wyrobem całkowicie naturalnym, niebarwionym. Zobacz, czym się charakteryzuje.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Różowa czekolada – słodka nowinka, której się nie oprzeszŹródło: iStock.com, fot: Ross Tomei
d3dgkl7
d3dgkl7

Różowa czekolada – kuchenna nowość, którą warto spróbować

Wielu koneserów słodkości uważa, że prawdziwa czekolada powinna mieć jak najwięcej kakao, które nadaje jej pięknego, ciemnobrązowego koloru. Stąd też wciąż trwają spory dotyczące białej czekolady, która nie zawiera kakao w ogóle, a jedynie tłuszcz kakaowy, mleko, cukier i inne dodatki. Ostatnio na rynku pojawiła się kolejna odmiana czekolady. Nie jest ona ani brązowa, ani biała, a zawiera kakao o delikatnej, różowej barwie.

Recepturę na różową czekoladę opatentował "słodyczowy" gigant – szwajcarski koncern Barry Callebaut. Jak sporządzić taki przysmak? Nie do końca wiadomo, ponieważ firma trzyma w tajemnicy wszelkie szczegóły, jednakże zapewnia, że jest to przysmak naturalny, zawierający prawdziwe kakao i niewzbogacany naturalnymi czy syntetycznymi barwnikami. Prawdopodobnie sekret tkwi w procesie przetwarzania ziaren kakaowca, które zachowują różowy odcień. Ten rodzaj czekolady po raz pierwszy został zaprezentowany we wrześniu 2017 roku w Szanghaju i wywołał poruszenie w mediach i wśród cukierników.

Pink heart shaped petit fours cakes seen from above on a pink background iStock.com
Pink heart shaped petit fours cakes seen from above on a pink background Źródło: iStock.com, fot: MirasWonderland

Różowa czekolada – cechy

Różowa czekolada niezbyt różni się od tradycyjnej. Można ją zetrzeć na wiórki, rozpuścić, uformować w tabliczkę lub figurkę bądź też polać po torcie czy ciastku. Jednak ma nieco inny smak i nieco inną konsystencję. Jest bowiem lekko słodka, ale z wyczuwalną, jagodową nutą i subtelnie rozpływa się w ustach. Jest tak delikatna i orzeźwiająca, że można zjeść jej więcej, jednak należy pamiętać, że ma dużo kalorii, tak samo jak tradycyjna czekolada (zwykle ok. 500 kcal).

Różowa czekolada nie jest jeszcze aż tak szeroko dostępna jak brązowa czy biała. Niemniej można ją już dostać w sklepach internetowych. Prezentowane przez nas tabliczki zostały wzbogacone owocowymi dodatkami, orzechami, cukrowymi drobiazgami oraz płatkami złota. Ich ceny wahają się w okolicach 30 zł, 40 zł i 70 zł. Będą świetnym wyborem na prezent dla najbliższej osoby, ukochanego lub ukochanej.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj